Вашингтон таймс: Без санкции за България

780
Вашингтон таймс: Без санкции за България

Усилията на България за борба с корупцията не остават незабелязани, пише днес влиятелният вестник “Вашингтон таймс” в материал, посветен на страната ни. Изданието припомня, че на 6 юни директорът на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан похвали икономическата стабилност на България, а ден по-рано страната бе приета за член на Клуба на реформаторите на Световната банка – в тази класация София се нарежда в първата десетка. Според скорошно проучване на “Ernst&Young” през 2007 г. България е била на 17-о място по обем на чуждите инвестиции. Ясно е, че тази икономическа стабилност не е възможна при криминална и корумпирана среда, е изводът на изданието, което цитира правителствената информационна служба.

Въпреки това Европейската комисия заплашва България със санкции, пише вестникът. Комисията твърди, че страната не полага достатъчно усилия за борба с корупцията и организираната престъпност. Присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г. бе придружено от множество условия – най-вече изкореняване на корупцията и борба с организираната престъпност.

Българският премиер Сергей Станишев призна, че правителството може да се справя по-добре, но настоя, че медийните съобщения пренебрегват неговите постижения. Действително, през март 2008 г. доклад на офиса на ООН за борба с наркотиците и престъпността посочи, че докато корупцията и престъпленията намаляват, “непропорционалното медийно отразяване изглежда преувеличава изразените опасения за престъпността и корупцията”, се казва още в публикацията. В нея се допуска, че източник за често цитираните от ЕК „150 поръчкови убийства от 1999 г.” са сензационните медийни съобщения.

Страната страда и от големия брой нископлатени, некомпетентни следователи и прокурори. Това бе директният резултат на политическо решение, взето след колапса на комунистическата система: 2000 професионални полицаи и прокурори и 1400 магистрати бяха уволнени, с което България остана без функциониращи институции за налагане на ред. Недостатъците на тази остаряла правосъдна система продължават да пречат на усилията за арести, разследвания и успешно осъждане на корумпирани чиновници и криминални фигури.

Въпреки че бяха осъществени някои арести на високопоставени служители, има само няколко присъди. Тези случаи бяха прекратени поради тайни споразумения между корумпирани адвокати и лекари, информира изданието.

„Вашингтон таймс” откроява създаването от правителството на Сергей Станишев на новата Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), чрез която се цели подобряване на възможностите за разследване и допълва, че ДАНС вече влияе за промени. Министрите на правосъдието и вътрешните работи бяха заменени, а ръководителят на националната митническа агенция, заедно с двама от неговите заместници, подадоха оставки и се разследват.

Беше създаден нов пост – вицепремиер, който ще координира и контролира усвояването на еврофондовете. Ново законодателство има за цел да предотврати конфликта на интереси в правосъдието, местното управление и парламента. Тези реформи и инициативи се ползват широка обществена подкрепа.

Междувременно България се развива бързо, пише още вестникът. Заплатите са се увеличили с 10% през миналата година. Нивото на безработица е спаднало до 6.5% от 17% преди пет години. Брутният вътрешен продукт се е увеличил с 6.1%, заедно с очевидно подобряване на жизнения стандарт.

Независимо проучване на усилията на България за борба с организираната престъпност и корупцията бе проведено миналия месец от Американския център за демокрация. Центърът препоръчва създаването на специален съд за разследване на сериозни престъпления и корупция сред високопоставени чиновници. Друга препоръка е да бъде започната национална кампания за етичен и граждански кодекс. Това би мобилизирало обществеността и би спомогнало за промяна във вкоренените концепции за индивидуалната роля в гражданското общество.

„Вашингтон таймс” цитира премиера Станишев, който потвърди ангажимента на правителството за борба с организираната престъпност и изправяне на криминалните организации пред правосъдието. “Санкциите на ЕК може да омаловажат напредъка на България и да отнемат на проевропейските българи ползите от членството в ЕС”, обоснова се той. Още повече, подобни санкции може да дестабилизират страната и “биха се отразили на крехкото равновесие в региона”.

Наказването на България ще бъде контрапродуктивно, заключава изданието. Най-изпитаният начин да се помогне на България да осъществи своята обширна програма за реформи не е с помощта на санкции от страна на ЕС - това ще добави политическа съпротива срещу усилията на правителството за ускоряване на реформите. Вместо това ЕС трябва да реализира градивна критика срещу правителството на Станишев, а също и да обезпечи обективен мониторинг и одит. След всичко това, една успешна България ще бъде ценна за Европейския съюз и ще спомогне за стабилизиране на региона.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...