Въвеждаме единна такса за издаване на визи в размер на 60 евро

388
Въвеждаме единна такса за издаване на визи в размер на 60 евро

Министерският съвет одобри Тарифа №3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на МВнР по Закона за държавните такси и отмени действащата досега тарифа.

С тарифата се въвежда единна такса за издаване на визи в размер на 60 евро. Приемането и обработването на заявлението за виза за дългосрочно пребиваване със срок на валидност до 6 месеца от страна на чужденци, желаещи да се установят продължително или постоянно в страната, ще струва 100 евро, а за дългосрочно пребиваване със срок на валидност до една година – 200 евро.

Документът определя таксите, които се събират в МВнР и в българските дипломатически и консулски представителства в чужбина. Събирането на таксите в страната, с изключение на тези за визи, ще става в левове, а в чужбина – в евро или при обективна възможност в щатски долари или местна валута.

От такси ще са освободени местни и чуждестранни лица по силата на българското законодателство, на правото на Общността или на международни договори, по които България е страна, както и по решение на министъра на външните работи, по предложение на ръководителите на дипломатическите и консулски представителства в чужбина, съгласувано с МВнР.

Няма да се събира такса и за издаване на удостоверителни документи за съставени актове по гражданско състояние от дипломатически и консулските ни представителства в чужбина. Няма да заплащат и българските граждани за преводи в системата на МВнР за удостоверителни документи за съставени актове по гражданско състояние, компетентните органи на съдебната власт за преводи, заверки и обработка в системата на МВнР на съдебни поръчки по наказателни дела от общ характер, както и чуждите граждани, които към датата на подаване на заявление за издаване на виза нямат навършена 6-годишна възраст.

С тарифата се актуализират размерите на обикновените такси, като се съобразяват с необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на съответните услуги.

За издаването на паспорт, лична карта или свидетелство за управление на МПС дипломатическите и консулски представителства в чужбина ще събират такса от 20 евро, а за продължаване на срока на валидност на паспорт – 40 евро. При приемането на заявление за придобиване, възстановяване, установяване или освобождаване от българско гражданство ще се заплащат 50 евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...