Въвеждаме европейско законодателство за качеството на течните горива за 700 хил. евро

415
Въвеждаме европейско законодателство за качеството на течните горива за 700 хил. евро

Чрез туининг проект, финансиран по ФАР със 700 000 евро, по който основен бенефициент е Министерството на околната среда и водите, у нас е въведено европейското законодателство в областта на качеството на течните горива.

Проектът стартира през 2005 година и приключва този месец. Чрез него са подготвени и приети промени в Наредбата за изискванията за качеството на течните горива и измененията в Закона за чистотата на атмосферния въздух, с които са въведени в българското законодателство европейските директиви за качеството на течните горива. Подготвени са също така и промени в наредбата, с които ще се транспонира директивата за качеството на корабните горива и предстои те да бъдат внесени за обсъждане в Министерския съвет.

По същия проект е разработена Национална дългосрочна програма за производство и употреба на биогорива в транспорта, по която водещо е Министерството на икономиката е енергетиката. Предстои програмата да бъде разгледана в Министерския съвет.

От българска страна освен МОСВ и МИЕ, по проекта са участвали и Държавната агенция по метрология и технически надзор, Агенцията по енергийна ефективност, Изпълнителната агенция „Морска администрация”, Българската петролна и газова асоциация и др. От страна на ЕС участниците са Френската агенция по околна среда /ADEME/, Австрийската агенция по околна среда (Umweltbundesamt) и Холандският морски инспекторат (Inspectie Verkeer en Waterstaat).

Заключителната конференция за представяне на резултатите от проекта ще се състои в четвъртък. Ще участват представители на МОСВ, МИЕ, Министерството на финансите, Представителството на Европейската комисия, посолствата на Франция, Австрия и Холандия, Държавната агенция по метрология и технически надзор, Агенцията по енергийна ефективност, Изпълнителната агенция „Морска администрация”, Българската петролна и газова асоциация, Съвет на българските аграрни асоциации, Българска асоциация на фермерите, „Петрол”, „Шел България”, „Еко петролиум”, „Евроетил”, „Папас олио”, „Лукойл”.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg