Въвеждат проста такса по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди

1152
Въвеждат проста такса по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди

С изменения в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) правителството отмени досегашната 4-процентна пропорционална държавна такса върху цената на иска и прие да бъде въведена проста такса.

Промяната е резултат от осъдително решение на Европейския съд по правата на човека от 2007 г. по делото „Станков срещу България” (т. 4 от ЗМС на 20.12.2007 г.), информират от МС.

Първан Станков започва съдебно производство срещу държавата за вреди, причинени от неоправданото му задържане в следствения арест. Български съд осъжда държавата да плати обезщетение на жалбоподателя, но таксата, която той е трябвало да заплати върху отхвърлената част от иска му, била почти 90% от присъденото обезщетение. ЕСПЧ единодушно присъди, че има нарушение на правото на справедлив съдебен процес, тъй като налагането на значителна финансова тежест, каквото в случая представлява плащането на държавната такса, е ограничаване на достъпа до съд. ЕСПЧ смята, че държавната такса не е пропорционална на размера на присъденото обезщетение за неимуществени вреди. Присъденото на жалбоподателя обезщетение беше 2000 евро за неимуществени вреди и 1300 евро за разходи и разноски по делото.

Промяната, предизвикана от това решение на ЕСПЧ, предвижда по делата, водени по ЗОДОВ, да се внася проста държавна такса, чийто размер се определя с тарифа, одобрена от Министерския съвет. Разноски по делата и по изпълнението няма да се плащат предварително. Ако искът бъде отхвърлен изцяло, съдът ще осъжда ищеца да заплати направените разноски по производството. Разноските се заплащат от ищеца и при оттегляне на или отказ от иска изцяло. Ако искът бъде уважен изцяло или частично, съдът ще осъжда ответника да заплати направените разноски по производството, както и да заплати на ищеца внесената държавна такса. Съдът ще осъжда ответника да заплати на ищеца и възнаграждение за един адвокат, съразмерно с уважената част от иска. Тези разпоредби ще се прилагат по отношение на висящите при влизане на закона в сила дела, включително и по отношение на делата с постановени, но не влезли в сила съдебни актове.

С предлаганите промени се отговаря на изискванията на чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи за право на справедлив съдебен процес и за по-голяма социална справедливост.

По ЗОДОВ граждани и юридически лица могат да търсят отговорност от държавата и общините за вреди, причинени им от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица по реда на Административно-процесуалния кодекс и пред административните съдилища. Делата, които се отнасят до вреди, причинени от органите на дознанието, следствието, прокуратурата и съда се водят по реда на Гражданския процесуален кодекс пред общите граждански съдилища.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg