Въвеждат режим на тока в селища в шест области

815
Въвеждат режим на тока в селища в шест области

© Pixabay

Заради усложнената зимна обстановка, аварии в електроразпределителната мрежа и след получени мотивирани предложения от енергийните оператори, министърът на енергетиката Александър Николов въведе ограничителен режим за електроснабдяването за близо 60 населени места в областите Софийска, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Пловдив и Кърджали.

Вследствие на продължителните валежи и снегонавявания, паднали дървета и трудна проходимост на пътната мрежа, потребителите на електроенергия в съответните области са без снабдяване.

Ограниченията се въвеждат на основание чл. 72, ал. 1, т.1 и 2, ал. 2 и ал. 4 от Закона за енергетиката и изискванията на Наредба № 10 от 2004 г., тъй като потребителите в тези населени места са без ток повече от 48 часа.


От Електроенергийния системен оператор казаха за БНР малко преди обед днес, че авариите по мрежа високо напрежение вече са отстранени.

Възстановено е електрозахранването на част от населените места, казват от електроразпределителните дружества.

Отстраняването на някои от авариите е затруднено заради паднали дървета и трудна проходимост на пътищата, каза Крум Косев от EVN.

„Ситуацията с електрозахранването в 15 малки населени места и махали на област Смолян остава все още усложнена. В тези села, до повечето от тях няма достъп, има тежки технически аварии, например счупени тежки бетонни и железни стълбове, като правим всичко възможно и работим за възстановяване на захранването.

Тези 15 села, основно в района на община Баните, като в останалите засегнати части през последните дни ситуацията се нормализира.

Следващата голяма заплаха за света идва от неочаквано мястоПредвид повишаващите се температури, търсенето на климатици нараства. Допълнителното търсене на електроенергия, от своя страна, може да доведе до един порочен цикъл

Списък на населените места с въведен ограничителен режим със заповедта на енергийния министър:

Софийска област

Община Самоков – с. Бели Искър

Област Кюстендил

Община Кочериново – селата Фролош и Цървище

Област Благоевград

Община Сандански: селата Голешово, Долене, Кашина, Кърланово, Лехово, Любовище, Ново Ходжово, Пиперица, Рожен, Сугарево, Яново

Област Смолян

Селата Букаците, Гудевица, Люлка, Сивино, Черешово, Чокманово, Виево, Кутела, Киселичево, Габрица, Полковник Серафимово, Фатово, Мугла, Гела, Стикъл, Стойките

В община Девин – село Гьоврен

В община Чепеларе – Богутево, Дряновец, Зорница, Лилеково, Острица, Хвойна

В община Златоград – Ерма река, Цацаровци

В община Баните – Гълъбово, Баните, Дрянка, Две тополи, Загражден, Планинско, Рибен дол

Област Пловдив

В селата Белица, Борово, Нареченски бани, Югово.

Област Кърджали

Села в община Ардино – Башево, Горно Прахово, Долно Прахово, Млечино, Чернигово, Букова поляна, Буково, Върли дол, Галище, Еньовче, Оградна, Уручевци

В община Черноочене – селата Свободиново, Стражница

20 села в Смолянско все още са без ток след бедствието в Родопите. Главно в Община Баните - това са Дрянка, Стърница и Глогино, смолянското село Гела и няколко селища в община Мадан. Доставени са 10 генератора, днес ще продължи да се работи по отстраняването на най-тежките аварии, съобщават от енергоразпределителното дружество.

Бедствените положения в общините Смолян и Рудозем са отменени.

Днес в Смолян се очаква и посещение на зам.-министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров, който на място ще обясни как ще бъдат подпомогнати засегнатите семейства. Те до момента са 23. Помощта ще бъде финансова и с хранителни продукти.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg