Въвеждат такса за найлоновите торбички от 1 октомври

1295
Въвеждат такса за найлоновите торбички от 1 октомври

Годишно в страната се използват приблизително 1 милиард и 200 милиона полиетиленови торбички за еднократна употреба, които не се разграждат в природата, създават екологичен риск от затлачване в коритата на реките и естетичен проблем с прекомерното си разпространение, съобщават от екоминистерството.

Поради тази причина днес Министерски съвет разгледа предложението на министъра на околната среда и водите за въвеждане на такса за ограничаване потреблението на полиетиленови торбички и взе решение таксата да бъде въведена от 1 октомври тази година. Тя се въвежда за полиетиленовите торбички, чиято дебелина е под 15 микрона - торбичките тип потник, т.нар. летящи.

От такса ще бъдат освободени тези торбички, които служат за първична опаковка и са в непосредствен контакт с храните, които не могат да се продават без опаковка.

От 1 октомври до края на тази година таксата ще е в размер на 15 стотинки, като в следващите години ще нараства поетапно до 0.35 лева през 2012 г., 0.45 лева през 2013 и до 0.55 лева през 2014 година. Очаква се формирането на крайна цена на торбичката да има възпиращ ефект за гражданите.

При отказ да се използват масовите торбички за еднократна употреба, спестените средства за всяко домакинство в страната от 1 октомври до края на тази година и за следващите години ще бъдат съответно: 36 лева през 2011 г., 255 през 2012 г., 328 през 2013 г. и 400 лева през 2014 г.

Таксата ще се привежда по сметката на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ и средствата ще се разходват целево за проекти по управление но отпадъците. Целта е да се мотивират гражданите към по-малко потребление на този вид опаковки и да се стимулира многократната употреба на други разновидности - текстилни, хартиени, по-плътни пластмасови и т.н.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg