Въвеждат трета доза ваксина и у нас. Ето за кого

685
Въвеждат трета доза ваксина и у нас. Ето за кого

© Pixabay

Въвеждат трета бустерна доза от ваксината срещу COVID-19  в страната, научи вестник "Монитор".

Това ще стане възможно с решение на експертния съвет за имунизация към здравното министерството.

Предвижда се ваксината да се прилага на имунокомпроментирани лица, онкоболни и възрастни хора. Тя ще бъде по желание и безплатна.


Реимунизацията ще се прави 6 месеца след завършен имунизационен курс срещу коронавируса. Независимо с какъв препарат е бил ваксиниран човек преди това, бустерната доза ще бъде с ваксината на Pfizer.

Междувременно, експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката предложи следните насоки за прилагане на допълнителна или бустер доза ваксина срещу COVID-19 в България на следните рискови групи от населението, като прилагането на ваксината ще бъде по желание на гражданите:

1. Имунокомпрометирани лица:

  • лица с първични и вторични (напр. ХИВ инфекция/СПИН) имунни дефицити;
  • лица с онкологични заболявания; трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия; хемодиализирани; както и пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия;

2. Лица в домове за възрастни хора и социални институции за настаняване от резидентен тип;

3. Медицински персонал с висок риск от заразяване;

4. Лица над 65 години;

5. Лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация (липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса) един месец след завършен ваксинационен цикъл.

45% от българите не са ваксинирани и няма да го направятОколо една пета от пълнолетните българи вече са напълно ваксинирани

Препоръчителните условия за прилагане на ваксината са:

  • лицето да е преминало пълен ваксинационен цикъл и да не попада в противопоказанията за прилагане на следваща доза;
  • преди прилагане на допълнителна доза да се извършва клиничен преглед и преценка на състоянието от общопрактикуващия лекар или специалист на желаещия за поставяне на ваксината;
  • ако лицата, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация, имат отрицателен резултат от изследване на имунен отговор, да се извърши оценка на имунния статус за изключване на първичен или вторичен имунен дефицит;
  • желателно е преди прилагане на допълнителна доза при възможност да се изследват специфични антитела и/или имунни клетки след завършен ваксинационен цикъл.

Предлага се допълнителната или бустер дозата да е иРНК ваксината на Pfizer/BionTech поради подадена от производителя заявка за одобрение на прилагането на допълнителна доза пред Европейската агенция по лекарствата. Очаква се допълнителна информация от ЕМА за ваксинирани с кои ваксини срещу СOVID-19 ще се прилага тази допълнителна или бустер доза.

Интервалът на прилагане на бустерна доза при завършен ваксинационен курс следва да е най-рано след 6 месеца, като препоръката на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката е 8 месеца след завършен ваксинационен цикъл, когато се касае за лица в домове за възрастни хора и социални институции; медицински персонал с висок риск от заразяване и лица над 65 години.

При лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация – такива с първични или вторични имунни дефицити и тези с липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса, препоръчителният интервал за прилагане на допълнителна доза е един месец след завършен ваксинационен цикъл.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg