Въздушният транспорт със 75.1% спад през третото тримесечие

386
Въздушният транспорт със 75.1% спад през третото тримесечие

© Pixabay

По предварителни данни през третото тримесечие на 2020 г. общият индекс на оборота* за сектор „Транспорт, складиране и пощи“, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 9.5% спрямо второто тримесечие на 2020 г., съобщават от пресцентъра на НСИ

Най-голям ръст се наблюдава при „Воден транспорт“ и „Сухопътен транспорт“, съответно с 15.5 и 14.1%. Намаление е регистрирано само при „Въздушен транспорт“ (16.8%).

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ се увеличава със 7.3% спрямо второто тримесечие на 2020 г.


Най-съществено нарастване е отчетено при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (29.6%) и „Издателска дейност“ (22.6%).

При Други бизнес услуги се наблюдава увеличение спрямо предходното тримесечие при повечето дейности.

Най-значителен ръст е регистриран при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - със 127.0%, и „Рекламна дейност и проучване на пазари“ - с 35.5%, докато най-голямо намаление е отчетено при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ - с 6.1%.

През третото тримесечие на 2020 г. общият индекс на календарно изгладените данни на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ е с 13.9% под равнището на същото тримесечие на 2019 г.

Най-голям спад е регистриран при „Въздушен транспорт“ - със 75.1%, и „Воден транспорт“ - с 34.7%. Увеличение се наблюдава само при „Пощенски и куриерски услуги“ - с 19.4%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, изчислен от календарно изгладени данни, е с 10.0% по- висок през третото тримесечие на 2020 г., в сравнение със същото тримесечие на 2019 година.

Най-съществено нарастване се наблюдава при „Далекосъобщения“ - с 24.7%. Значителен спад е отчетен при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (42.5%).

При Други бизнес услуги понижение спрямо третото тримесечие на 2019 г. се наблюдава при повечето дейности, като най-голям спад е регистриран при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - със 70.3%.

Най-съществено увеличение се наблюдава при „Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението“ - с 16.0%.

* Индексите на оборота в услугите обхващат дейностите, включени в секторите „Транспорт, складиране и пощи“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ и „Други бизнес услуги“.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg