Възможни ли са китайските инвестиции у нас?

823
Възможни ли са китайските инвестиции у нас?

Възможни ли са значителни китайски инвестиции у нас? Реален ли е интересът на Китай към значимите български енергийни проекти - строежа на АЕЦ "Белене" и на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй"? Могат ли нашите летища и пристанища да се превърнат във врата за китайските стоки към страните от Европейския съюз? Каква ще е ползата за страната ни от реализирането на подобни мащабни китайски инвестиции в икономиката ни?

Ние можем да опишем състоянието на китайско-българските търговско-икономически отношения с две изречения - първо, те се намират в добро състояние и второ, може да се очаква все по-блестяща перспектива. Това каза Н.Пр. Гуо Йеджоу, посланик на Китайската народна република у нас.

От 1990 година непрекъснато се увеличава обемът на външната търговия между Китай и България. До 2008 година обемът на външната търговия между Китай и България вече достигна до над 1.3 млрд. щатски долара. Но поради влиянието на световната финансова криза, обемът се намали до около 700 млн. щатски долара, поясни Гуо Йеджоу.

По думите му през първата половина на тази година се запазва добра тенденция на увеличаване на търговията и това се забелязва увеличение. „Според китайската статистика българският износ към Китай се е увеличил с около 170%, а според българската статистика - тази цифра е около 250%. Ние имаме основание да се радваме от тази добра тенденция на растеж на нашата търговия", посочи още китайският посланик у нас.

На въпрос в какви сфери е насочен китайският интерес към България, той заяви, че това са преработка на земеделски продукти, като вино, кисело мляко, рози, инфраструктурата, енергийни източници и нови технологии.

Източник: БНТ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg