Възможни са аварии и прекъсвания на тока през следващите 5 години

484
Възможни са аварии и прекъсвания на тока през следващите 5 години

При тези цени на електроенергията и пренесените в тях одобрени разходи ние не виждаме как бихме реализирали необходимото качество за дейността на електроразпределението. Това коментира днес пред журналисти началникът на отдел "Регулационен мениджмънт" в електроразпределителното дружество EVN България Гочо Чемширов, цитиран от БТА.

Той бе сред участниците в кръгла маса на тема "Индустрия на кръстопът", организирана от списание "Ютилитис".

Пред нас ще възникнат въпроси къде първо да отстраняваме аварии, как да поставяме приоритети, каза Чемширов. Ако системата не се поддържа с достатъчно разходи, ако не се инвестират достатъчно средства, съоръженията ще започнат да дефектират много по-бързо, прогнозира той.

Чемширов посочи, че оперативните разходи на дружеството се намаляват с 60 процента спрямо признатите разходи през 2007 г. и това означава, че ще трябва да се прави избор за какво да се дават по-малко пари - дали за горива, за техника или за работни заплати.

Ако останат разчетени тези разходи има опасност от по-чести прекъсвания на тока според мен като експерт, но такава оценка наниво дружество още не е направена, каза Гочо Чемширов. Все още се опитваме да накараме регулатора да разбере нашата гледна точка, а не просто да приема исканията ни като настояване за по-високи печалби, добави той. Като че ли не се разбира, че в момента се определят цени за 5 години - тоест ние ще работим с тези цени на електроенергията и през 2013 г., коментира още той.

От Е.ОН и ЧЕЗ също изразиха опасения, че ще могат да поддържат необходимото качество на услугата с по-малко оперативни разходи и с ограничен размер признати от ДКЕВР инвестиции.

Председателят на УС на Е.ОН България Манфред Пааш посочи днес, че при увеличение на цената на електроенергията за клиентите на дружеството средно с 19,4 процента за Е.ОН остава 3процента увеличение, а за НЕК - 97 процента /при увеличение на средната цена на НЕК с 25,1 процента/. Това означава, че ние само събираме парите на НЕК, каза Пааш.

Според Гочо Чемширов трябва да се търси решение на въпроса именно в преразпределяне на процентното увеличение на цената между електроразпределителните дружества и НЕК.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg