Възможно забавяне при изграждането на АЕЦ Белене

1122
Възможно забавяне при изграждането на АЕЦ Белене

Възможно е да има забавяне при изграждането на АЕЦ "Белене", но проектът все още може да бъде завършен в срок. Това посочи на пресконференция днес вицепрезидентът на WorleyParsons Джурица Танкосич. Американската компания, съвместно с българската "Риск инженеринг" е ангажирана с архитект-инженеринга на проекта.

В отговор на журналистически въпрос Танкосич посочи, че е възможно да има леко оскъпяване на проекта, както и повишение на цената на електроенергията. Ако се избере български индекс за актуализация на цената, при понижаващите се цени на влаганите в проекта материали, може да се окаже и че крайният продукт ще е с по-ниска цена, коментира той.

Според него обаче цената на тока от АЕЦ "Белене" в момента не може да се прогнозира.

Оскъпяването на самия проект ще зависи от индексацията, която ще бъде заложена при подписването на договора за инженеринг-производство-строителство, което се очаква да стане факт до няколко месеца, каза вицепрезидентът на WorleyParsons.


Документът трябва да бъде подписан от клиента - НЕК, от стратегическия инвеститор - RWE, и от главния изпълнител - "Атомстройекспорт".

Добре е България да завърши финансовата сделка за АЕЦ "Белене" възможно по-рано, това ще позволи да се избегне оскъпяването на проекта, посочи Танкосич.

Според него вариантите за намиране на инвестиции са или RWE да увеличи своя дял в проекта и съответно своето финансово участие в него, или България да вземе заем от руската федерация, а БНП "Париба" да ускори структурирането на заема за АЕЦ "Белене".

Проектът "Белене" преживява обичайния за всеки голям проект труден период, тъй като е необходима инвестиция от почти 4 млрд. евро, коментира Джурица Танкосич.

Независимо от съществуващата финансова и икономическа криза няма отлив от изпълнение на големи ядрени проекти както в Европа, така и в Азия и Африка, каза на пресконференцията Събин Събинов, регионален директор на WorleyParsons за България.

Поради този факт и едновременно с това заради увеличението на цените в световен мащаб от компанията отчитат увеличаване на специфичната цена за инсталиране на единица ядрена мощност навсякъде по света. Понастоящем тази цена е като минимум два пъти по-висока от цената, на която бе договорена базовата стойност на проекта "АЕЦ Белене", сочат направени от компанията анализи и предпроектни проучвания. Ние ще направим всичко възможно цената на проекта "АЕЦ Белене" да остане два пъти по-ниска от стойността на други проекти, каза Танкосич.

Джурица Танкосич обясни, че през 2002 г. българското правителство много правилно е решило да реализира проекта за изграждане на нова атомна мощност и то на базата на най-добрите постижения в американската и руската енергетника.

АЕЦ "Белене" ще е проект от трето поколение ядрена мощност. Реакторната част се изпълнява от руска страна /"Атомстройекспорт"/, електрическата част, системите за безопасност и контрол се изпълняват от европейския консорциум Сименс -Арева, а с ръководството и инженеринга на проекта българското правителство реши да ангажира американска фирма - WorleyParsons, която има над 50-годишен опит в ядрената енергетика, обясни Танкосич. Той добави, че това прави АЕЦ "Белене" много добър хибриден проект.

АЕЦ "Белене" ще доведе до 40 процентна намаление на емисиите от въглероден двуокис при производството на един мегаватчас електроенергия, а за 60-годишната си експлоатация централата ще спести на околната среда 1.052 млрд. тона въглероден двуокис, 2 млрд. тона азотни окиси, 7 млрд. тона серни окиси, 762 хил. тона прах, посочиха от компанията.

Източник: БТА

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg