Възнаграждението за един час нощен труд става най-малко 1 лев

399
Възнаграждението за един час нощен труд става най-малко 1 лев

© Pixabay

Допълнителното възнаграждение за всеки час нощен труд ще се увеличи най- малко на 1 лев, реши Министерски съвет на днешното си заседание.

От 1 януари 2021 г. новият размер на ставката ще е четири пъти по-висок, в сравнение с досегашната й стойност от 0.25 лв.

Това реши правителството с приемането на промени в Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.


Съгласно новия механизъм размерът на допълнителното възнаграждение за положен нощен труд се обвързва с минималната работна заплата и става 0.15 на сто от нея за всеки отработен нощен час или за част от него, но не по-малко от един лев.

По този начин размерът на добавката ще се актуализира съобразно темповете на нарастване на заплащането и ще се гарантира прозрачност и прогнозируемост при определяне на допълнителното трудово възнаграждение за нощен труд.

Ставката не е променяна от 2007 г., когато минималната заплата в страната е била 180 лв. Повишаването й ще увеличи доходите на над 436 000 работещи, които полагат нощен труд.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg