Възобновяемите енергийни източници са все по-популярни

1153
Възобновяемите енергийни източници са все по-популярни

Привлечените средства от компании, разработващи проекти от възобновяеми енергийни източници, от капиталовите пазари през 2006 г. възлизат на 4.6 млрд. евро, 1.2 млрд. евро са вложените от частни инвестиционни фондове в сектора за същата година.

Инвеститорите, за разлика от предходни години, вече се включват на по-ранни етапи на развитие на проектите, като осигуряват финансиране още на етап изготвяне на разрешителни.

Наблюдава се и тенденция за паралелното участие на инвестиционни фондове в няколко отделни проекти, намиращи се на различни етапи на развитие. През март 2007 г. се осъществи и първото проектно финансиране за 220 млн. евро на офшорен вятърен проект в Холандия, независимо от по-високите разходи по монтирането и свързването в мрежи на турбините в морето.

Това са някои от насоките на развитие на сектора на добив на енергия от възобновяеми енергийни източници, които посочи Асен Асенов от секторно финансиране енергийни проекти към ING Амстердам на провелата се днес конференция „Инвестиции във вятърни и водно-електрически централи, 2008“, организирана от в. "Дневник".

Като вероятна причина за интереса към подобен род инвестиции могат да се посочат европейските изисквания. По силата на тези регламенти до 2020 г. добивът на електроенергия от възобновяеми енергийни източници трябва да достигне 20 на сто.

Асен Асенов посочи, че в България все още нямат сключена сделка за финансиране на подобен род проекти. По негова информация ING има водеща роля в няколко вятърни проекти в Италия. Единият от тях е с ACS на стойност от 350 млн. евро. Финансовата институция участва и в проект на испанската Endesa за 65 млн. евро и др.

Христина Грозева, специалист продажби „Машини и оборудване“ към Хипо Алпе Адриа Лизинг, обяви, че компанията също няма сключена сделка у нас за финансиране на проекти за добив на енергия от възобновяеми източници. Според нея кандидатите се явяват с незавършени проекти, което затруднява оценката на проектите и евентуалното им финансиране.

Друга линия на финансиране на подобни проекти е ЕБВР. Антон Кобаков, старши банкер към банката, припомни, че през май 2006 г. международната финансова институция заделя бюджет от 1.5 млрд. евро за финансиране на енергийни проекти и проекти за енергийна ефективност. Бюджетът вече е преизпълнен, като до края на 2007 г. са инвестирани 1.7 млрд. евро.

Нека припомним, че по тази линия в края на януари между ЕБВР и ФЕЕИ АДСИЦ бе подписан договор за отпускане на кредит в размер на 7 млн. евро, като гарант по заема се явява Енемона АД.

Банката може да финансира проекти под формата на кредитиране, дялово участие и др. За да се стигне до преговори, фирмата трябва да отговаря на няколко изисквания. Това са – чисто минало, прозрачност при сключване на всички споразумения, солиден опит в сектора, налични средства за собствено участие в проектите, както и ясен бизнес план.

Антон Кобаков обърна внимание, че в избора на финансиране на подобен род проекти се вземат под внимание и спазването на екологичните изисквания, като провежда собствено обследване на проектите, независимо от получената ОВОС.

Един от проектите, финансиран от ЕБВР, е каскадата Среден Искър. Банката ще рефинансира деветте ВЕЦ от каскадата с 54 млн. евро.

У нас публичната компания Адванс екуити холдинг е една от компаниите, които развива проекти в сектора на добив на енергия от възобновяеми енергийни източници. Сред компаниите в портфейла на дружеството са Енерджи ефект ЕАД (комплексно изпълнение на мерки по енергийна ефективност - енергийно обследване и саниране на сгради и др.), Енерджи Инвест ЕАД (управление на проекти в областта на възобновяемите енергийни източници и др.), Енеси ЕАД (доставка на сгъстен природен газ до крайни потребители, консултиране, одитиране, проектиране и др.)

Друга публична компания, която работи в сферата на енергийната ефективност е Енемона. Повече информация за последните новини около дейността на компанията, може да намерите тук.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg