Възобновяват разследването за сграда на Алабин

1175
Възобновяват разследването за сграда на Алабин

Софийският апелативен съд реши прокуратурата да възобнови разследването за срутената сграда на улица "Алабин", съобщиха от съда.

По-горната инстанция на съда е потвърдила изцяло решението на градския съд на София. Преди около два месеца стана ясно, че СГС е разпоредил допълнително разследване на причините, заради които през 2006 г. рухна сградата на столичната улица "Алабин" 39, убила две млади жени - Деница Ченишева (26 г.) и Петрина Христова (24 г.).

Съдията Георги Ушев, който отмени постановлението на прокурор Първолета Никова даде указания на прокуратурата да се направят две експертизи. Първата да отговори на въпроса как е бил извършен последният ремонт на сградата. Втората пък трябва да изясни дали откритите до отломките на сградата няколко метални греди са били част от нея, или са се озовали там случайно.

Септември миналата година, когато се навършиха 4 години от трагедията говорителят на прокуратурата Маргарита Немска заяви, че делото е прекратено на 24 юни 2010г., тъй като не може да се определи причината кои са виновните. Формулировката за прекратяването гласеше, че са "налични генетични конструктивни недостатъци на сградата и на проявилите си в процеса на експлоатацията й и на ремонта й съчетания от неблагоприятни повреди и обстоятелства, свързани с многобройни ремонти, извършени от различни лица".

На 19 септември 2006 година две млади момичета загинаха при срутване на стара сграда на ул. "Алабин" в центъра на София. Жертвите загинаха на място, след като автомобилът им, с който пътуваха по улицата, беше затрупан и размазан напълно. Пожарникарите разрязаха колата, за да могат да извадят телата. Затрупани бяха и паркиралите по улицата коли. Всичко бе покрито в отломки и прах. На мястото на инцидента веднага дойдоха 9 линейки и 3 пожарни коли. Доведени бяха кучета, които да помогнат на пожарникарите, за да открият дали сред отломките има още хора.

Няколко дни преди тежкия инцидент там се извършваше ремонт и имаше много строителни работници. Веднага след инцидента се потърси какво показва архивът, за да се разбере дали има разрешение за ремонтни работи. Според тогавашния зам. кмет на Столична община и настоящ министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, такова не е било давано. Установи се, че една трета от срутилата се сграда е собственост на фирмата "Хрисома", като окончателно собствеността е придобита месец преди да се случи нещастието.

По време на продължилото близо 4 години разследване се смениха четирима обвинители. За последно срокът на делото бе удължен през май м. г., защото бе назначена допълнителна експертиза, която да изясни защо се е срутила сградата. Първата заключи, че зданието е паднало само и случайно. Такива бяха изводите и на ДНСК. Според прокурори, които са били ангажирани с разследването, цяло чудо било, че кооперацията е издържала близо век, преди да се срути. "При бомбардировка от Втората световна война е бил почти разрушен покривът й. А след това не е бил укрепен. Изкъртването на мазилката допълнително е отслабило конструкцията", обясниха магистрати преди време.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg