Възобновяват строителството на 7 язовира за питейна вода

607
Възобновяват строителството на 7 язовира за питейна вода

Държавата възобновява строителството на седем язовира за питейна вода. Това посочи днес пред журналисти заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски. Язовирите ще бъдат построени и въведени поетапно в експлоатация до седем години, каза той. Целта е да се стабилизира системата на подаване на питейна вода.

Язовирите, които ще бъдат изградени, са "Нейковци" в Трявна, който е построен на около 30 процента и язовир "Пловдивци" за Мадан и Рудозем, както и "Луда Яна" за Панагюрище. Ще бъде рехабилитиран и язовир "Студена" за Перник. Държавата ще използва средства от заема на Световната банка за общинска инфраструктура, в който се предвижда доизграждане на три язовира и рехабилитация на един.

Освен тези проекти ще бъдат изградени още и язовири "Индже войвода", южно от Бургас, който да покрие бъдещите повишени потребности от питейна вода на Южното черноморие, язовир "Кюстендил" и язовир "Бяла", както и язовир "Черни осъм".

Преди да започне строителството на язовир "Черни осъм", ще проведем срещи с местното население, защото в началото на 90-те години имаше екопротести, посочи Димчо Михалевски. Той каза, че язовирът в момента е безспорно нужен, защото при засушаването миналата година, целият район на Троян, Тетевен и Ловеч е бил подложен на воден режим.

Михалевски допълни, че строителството на язовир "Черни осъм" ще бъде най-отдалечено във времето, докато строителството на останалите ще стартира още тази година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg