Възстановяването на българската икономика се отлага с година

960
Възстановяването на българската икономика се отлага с година

Експертите на Центъра за икономическо развитие /ЦИР/ очакват малък спад в Брутния вътрешен продукт за първото тримесечие на 2012 година. Това се посочва в редовния тримесечен доклад на ЦИР, цитиран от БТА. Очакванията на центъра за цялата 2012 година е ръст на БВП от един процент.

Поради забавящо се възстановяване в основните външни партньори на България и бавното адаптиране на нашата икономиката към условията на кризата вече по-вероятно е достигането на предкризисния обем на БВП да стане не през 2012 г., а през 2013 г., пише в доклада.

Възстановяването на българската икономиката е в зависимост от външните условия, но вътрешният пазар и ресурси не бива да се подценяват. Българската икономика трябва да се ориентира повече към възможностите да удовлетворява със свои стоки и услуги потреблението си (и междинно и крайно) и да расте и чрез него, а не само да следва външните процеси, пише в доклада.

Устойчиво икономическо възстановяване и растеж вече са възможни само на основата на взаимна икономическа отговорност и почтеност, се посочва в доклада.

В последната Междинна прогноза (правена по експресни данни за БВП за четвъртото тримесечие на 2011 г.) Европейската комисия съобщава, че забавянето във възстановяването на европейските икономики към края на 2011 г. е било неочаквано.

ЕК предвижда забавянето да продължи и през първите две тримесечия на 2012 г. Връщане към умерен растеж се очаква през второто полугодие. За ЕС прогнозата на ЕК е занижена до нулев растеж за 2012 г. За България прогнозата също е занижена в сравнение с есенната прогноза - забавяне на растежа до 1.4 на сто.

В проекта за актуализирана Национална програма за реформи за 2012-2020 г., публикуван през март, Министерството на финансите също понижава прогнозите си за макроикономическото развитие на страната ни - до 1.4 на сто ръст за 2012 г., пише в доклада.


 

В края на март Институтът за международни финанси публикува понижена прогноза за 1.3 на сто растеж на българската икономика за 2012 година.

В началото на април БНБ обяви, че "на база на текущата прогноза за рецесия в еврозоната очакваме забавяне на икономическия растеж на българската икономика през 2012 г. до около 0.7 на сто", посочват експертите на ЦИР.

Пролетната прогноза на Международния валутен фонд също понижава очакванията си за растежа на БВП на България за 2012 г. на 0.8 на сто, допълват икономистите.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg