Вдигат майчинските на 380 лв. от догодина

706
Вдигат майчинските на 380 лв. от догодина

© Pixabay

Обезщетението на отглеждане на детето между 1 и 2 години ще бъде увеличено на 380 лв. Това предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина.

От 2014 г. досега майчинството беше замразено на 340 лв. От догодина обезщетението ще бъде увеличено с 40 лв., което представлява около 75% от новия размер на минималната заплата, съобщава вестник "Монитор".

Друга промяна, която предвижда правителството е в размера на обезщетението за временна неработоспособност. Идеята е от 2018 година през първите три дни служителите в болнични да получават 50% от надницата си, вместо досегашните 70 на сто.

Поправката, която ще бъде направена в Кодекса за социално осигуряване, има за цел да облекчи бизнеса, който поема разходите за първите три дни от болничните.

Проектобюджетът предвижда още ръст на минималното дневно обезщетение за безработица. Това е компенсацията, която получават всички регистрирали се в бюрото по труда безработни, които са били уволнени или са напуснали сами. Правителството планира от догодина тези хора да получават по 9 лв. на ден, вместо досегашните 7.2 лв.

Въвежда се и максимален дневен размер на това обезщетение, който ще се определя всяка година, а за 2018 г. се предлага стойността му да не надхвърля 74 лв. За да бъдат намалени разходите, във фонд „Безработица“ се въвеждат нови критерии за достъп.

От догодина право на компенсация заради съкращение от работа ще имат хората, които трябва да се осигурявали поне 12 от последните 18 месеца. Досега обезщетението се даваше на хора, които са се осигурявали срещу риска да останат без работа поне 9 от последните 15 месеца.

От юли 2018 г. също така всички пенсии ще бъдат увеличени с 3.8%. Така минималната сума за старини ще нарасне до сегашните 200 лв. на 207.60 лв.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg