Вдигнаха глобите за превишена скорост

2713
Вдигнаха глобите за превишена скорост

Депутатите повишиха глобите за превишена скорост, както в населените места, така и извън тях, след като приеха на второ четене промените в Закона за движение по пътищата.

За превишена скорост с над 30 км в час санкцията се увеличава, но отпада наказанието водачът да бъде лишаван за определен период от книжка.

Шофьор, който бъде хванат да кара в населени места с над 50 км/час над допустимата скорост, ще му бъде отнета книжката за три месеца.


Промените предвиждат на всеки десет километра над допустимата скорост глобата да се увеличава с 50 лв.

Глобата за каране на моторно превозно средство в бус-лентата вече ще е 50 лв. вместо 20 лв.

При системно нарушение, шофьорът ще плаща глоба в двоен размер и ще бъде лишен от правото да управлява автомобила си за 6 месеца.

Депутатите приеха и електронния фиш за глоба. Той трябва да съдържа данни за мястото, датата, точния час, регистрационния номер на автомобила, собственика, на когото е регистриран, описание на нарушението, както и размера на глобата, срока, сметката или мястото на доброволното й заплащане.

Образецът на електронния фиш ще се утвърждава от министъра на вътрешните работи. В 14-дневен срок от получаването на фиша собственикът на колата трябва да плати глобата или да предостави в структурата на МВР писмена декларация с данни за лицето, извършило нарушението. В 7-дневен срок от получаването на електронния фиш може да се направи писмено възражение пред директора на съответната структура на МВР.

Собственикът или този, на когото е предоставен автомобилът, ще отговаря за извършеното с него нарушение, решиха още депутатите. Собственикът се наказва с глобата, предвидена за извършеното нарушение, ако не посочи на кого е дал да кара автомобила.

Парламентът реши в населените места собственикът или администрацията, управляваща пътя, да определи райони, пътища или части от пътища за зони за безплатно и платено паркиране в определени часове на денонощието.

С промени в Закона за движение по пътищата отпада ограничението паркирането в синята зона да е позволено до три часа.

От левицата възразиха срещу отпадането на наказанието да се отнема книжката още при първо нарушение за определен период. Емил Радев от ГЕРБ отговори, че така или иначе няма механизъм, който да накара доброволно водачите да върнат книжките си.

Завишаването на глобите плюс електронният фиш ще доведат до по-голяма дисциплина и събираемост на глобите, които много хора избягват в момента, коментира той.

Източник: БТА

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg