Вече няма анти-"Натура" нагласи, категоричен е Чакъров

323
Вече няма анти-"Натура" нагласи, коментира министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров пред журналисти в Балчик днес по повод включването на защитени зони в европейската екологична мрежа. По неговите думи прогресът в настроенията е видим.

Има осъзнатост, че трябва да опазим нашата природа. България заедно с Испания и Гърция се утвърждава като една от най-богатите страни в Европейския съюз по биоразнообразие, допълни министърът, цитиран от БТА.

Според Джевдет Чакъров собствениците на земя, чиито парцели попадат в екологичната мрежа, все повече се интересуват какви компенсации ще получат. Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието и продоволствието подготвят брошура, в която ще бъде разяснен механизмът за получаване на обезщетенията.

Джевдет Чакъров подчерта, че няма изрична забрана за строителство в зоните, които попадат в "Натура". Строителство би могло да се реализира, но трябва да бъде изготвена оценка за съвместимост на обектите с околната среда, каза министърът. Министърът на околната среда и водите направи първа копка на нова пречиствателна станция в Балчик.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg