Вече се прилагат авансови плащания по Програмата за развитие на селските райони

332
Вече се прилагат авансови плащания по Програмата за развитие на селските райони

Членовете на УС на Държавен фонд „Земеделие”, след проведено днес заседание, решиха на следващото заседание да бъде предложен за избиране Директор на фонда, информират от МЗГ.

След определянето му своевременно ще бъде уведомен Националният координатор – заместник-министърът на финансите Димитър Ивановски, след което се очаква плащанията по проекти, финансирани от Европейската предприсъединителна програма САПАРД, да бъдат възобновени.

УС на ДФ „Земеделие” взе решение Разплащателната агенция да прилага авансови плащания по Програмата за развитие на земеделието и селските райони, която ще действа в периода 2007-2013г, реши още УС на ДФЗ. В текста на Програмата за развитие на селските райони (2007-2013г.) ще се включи възможността за авансово плащане за одобрени инвестиционни проекти по следните мерки:

- Модернизиране на фермите
- Подобряване на икономическата стойност на горите
- Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти
- Първоначално залесяване на неземеделска земя
- Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни мерки
- Разнообразяване към неземеделски дейности
- Подкрепа за създаване и развитие на бизнес
- Насърчаване на дейности, свързани с туризма
- Основни услуги за икономиката и населението в селските райони
- Възстановяване и развитие на селата, както и мерки по ОС 4 – ЛИДЕР

Възможно е списъкът от мерките, по които ще бъдат извършвани авансови плащания, да бъде допълнен.

На провелия се на 15.03.2007г. в София - Партньорски форум с участие на висши служители и експерти на ЕК - ГД “Земеделие и развитие на селските райони”, темата за авансови плащания беше широко дискутирана от участниците. Те се обединиха около предложението да се включи в текста на ПРСР възможността за авансови плащания по одобрените инвестиционни проекти на горепосочените мерки. Представителите на ЕК изразиха също позитивно становище по въпроса.

Възможността за авансови плащания съществува и в регламентите за прилагане на Структурните фондове и на среща между министрите, отговорни за управлението и контрола върху средствата по Структурните фондове и Кохезионния фонд, проведено на 22 януари 2007 г., Министерство на финансите одобри тази възможност да се прилага за всички оперативни програми.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg