Вековни секвои в Кюстендилско, станаха любими дървета за 2017 г.

936
Вековни секвои в Кюстендилско,
станаха любими дървета за 2017 г.

© Pixabay/фондация ЕкоОбщност

Трите величествени вековни секвои в местността Ючбунар край с. Богослов, община Кюстендил, са определени от гласувалите в конкурса "Дърво с корен" на фондация "ЕкоОбщност" за любими дървета за 2017 г. Те събраха 898 гласа в своя подкрепа.

Секвоята е внесена в България в края на 19-и век. Трите извисяващи се над 30 м дървета са засадени край с. Богослов от лесовъда Йордан Митрев. Около тях се е оформила младо поколение гора от секвои.

Обиколките на дърветата също впечатляват с размерите си: 9 м, 8.20 м и 3.90 м. Секвоената горичка е любимо място за разходки сред природата за туристи и местните хора.

Номинация за секвоите в конкурса направиха представителите на Туристическо дружество "Осогово" - Кюстендил и телевизионният репортер Живко Константинов.

Вековните секвои ще получат диагностика с препоръки за подходящи грижи от Асоциацията на арбористите в България.

Те ще представят България в конкурса "Европейско дърво на годината 2018", който ще събере любимите дървета от 13 страни. Гласуването за избор на победител в конкурса ще се проведе през февруари 2018 г.

Подгласници на секвоите станаха: на второ място - 400-годишен космат дъб в центъра на гр. Тервел, номиниран от ученици и преподаватели в СУ "Йордан Йовков" гр. Тервел, на трето място - 800-годишен дъб край с. Еловица, община Трън, номиниран от Людмила Гюрова.

В категория "Вековните дървета говорят" най-много подкрепа (54 гласа) събра 600-годишен цер край с. Макреш, община Димово. Неговата история разказа Денис Димитров от Димово, който е ученик в ПМГ "Екзарх Антим I" във Видин.

На второ място остана 150-годишен дъб край Алфатар, предложен за участие от Общинска администрация Алфатар, а на трето - 300-годишен горун край с. Голеш, община Годеч, самотен потомък на Великата българска гора, представен от доц. д-р Росен Цонев от Биологически факултет на Софийския университет.

В категория "Млад природолюбител" журито присъди наградата на учениците от 8 клас с ръководител Стойна Илиева от Професионална гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров” във Варна. Тяхната история е за 12-годишния ливански кедър, който расте и под тяхна грижа в двора на гимназията.

Тази година журито отличи специално в категория "Дървото на моя живот" историята на Величка Георгиева от с. Братаница, община Пазарджик, за 32-годишната кайсия, която расте в двора на къщата й.

Доц.д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, ас. д-р Евгени Цавков от Лесотехническия университет и инж. Тома Белев от Асоциацията на парковете в България - членове на журито на конкурса - връчиха наградите на присъстващите отличени участници.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg