Велчев: 99.3% от исканията за СРС през 2009 са основателни

405
Велчев: 99.3% от исканията за СРС през 2009 са основателни

99.3 % от исканията за СРС през 2009 за били основателни, съобщи главният прокурор след края на първото заседание на Постоянно действаща подкомисия към Комисията по правни въпроси, която осъществява парламентарен контрол и наблюдение на процедурите, свързани със специалните разузнавателни средства, (СРС).

Велчев подчерта, че предотвратяването на едно престъпление също е дейност, за която може да се използва СРС.

"Нека да не драматизираме единствено и само образуваните досъдебни производства и материалите, внесени в съда въз основа на използвани специални разузнавателни средства.

Има и други обществени полезни дейности.", коментира главният прокурор. В доклада на прокуратурата за следващата година ще се конкретизира бройката на СРС и броя на лицата, за които са използвани. Създава се изкуствено впечатление, че е много голям броят на контролираните лица, а понякога това не е така, обясни той. Прокуратурата ще направи статистика, в която да покаже ясно и категорично колко от материалите, събрани със СРС са били използвани като доказателства за съдебната фаза от процеса, колко от тях са били използвани по прекратени дела.

Сигурно има СРС по прекратени дела, но става въпрос за дейността на 1700 прокурори в страната, уточни Велчев. Има случай провалени мероприятия поради това че е била издадена информация, призна още той. На днешната среща са били обсъждани въпроси да не се допуска злоупотреби със СРС , гаранциите за унищожаване на материалите събрани със СРС, които не обслужват наказателния процес.

Председателят на подкомисията Веселин Методиев, депутат от Синята коалиция /председателите на подкомисията са на ротационен принцип - бел. авт./ обясни, че са се договорили с главния прокурор да осъществяват съвместен контрол на СРС- тата и тяхното използване, тъй като експертите от комисията без помощта на главна прокуратура няма да могат да дадат информацията, от която обществото се вълнува.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg