Виенският институт: Бавно възстановяване за България

1036
Виенският институт: Бавно възстановяване за България

Икономиката на България леко ще започне да се възстановява през 2011 г. и следващите години, но най-вероятно нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) ще бъде ограничено поради слабото търсене и предлагане. Това показва проучване за Централна и Източна Европа на Виенския институт за международни икономически изследвания (WIIW) , поместено в сайта на института.

През 2010 година покачването на БВП на България беше близо до нулата в резултат на трудния период на ребалансиране на икономиката, изразяващо се предимно в продължаващо свиване на вътрешното търсене и намаляване на дефицита по текущата сметка, посочват експертите на института. Подчертаното възстановяване на износа беше съпътствано от свиване както на частното потребление, така и от още по-ясно изразеното намаляване на инвестициите.

Икономиките на всички страни в Централна и Източна Европа ще нараснат тази година, но безработицата ще остане висока, а отчетеният напоследък производствен спад предвещава, че те още дълго няма да могат да настигнат западните си съседи, прогнозират експертите.

Резкият спад на производството в повечето от тези страни след световната финансова криза доведе до абсолютен и относителен спад на БВП на човек от населението, се казва в проучването. В резултат на това според института ще бъдат необходими от пет до седем години на икономиките от региона, за да се доближат до западноевропейските икономики.

Процесът на наваксване на закъснението през последното десетилетие беше прекъснат, а огромната разлика в доходите в сравнение със Западна Европа се задълбочи, изтъкват виенските експерти.

Някои страни от региона, които отчетоха понижение на БВП през 2010 година - Латвия, Румъния, Хърватия и Черна гора - ще възстановят растежа тази година. Най-голямо увеличение на БВП ще има в Украйна, 4.5 на сто.

Институтът обаче предупреждава, че въпреки икономическото възстановяване, посткризисният растеж в региона ще бъде по-бавен, което означава, че ситуацията на пазара на труда ще бъде "далеч от нормалната".

Безработицата ще остане висока, като най-засегнати ще бъдат младежите и дългогодишните безработни, посочва организацията.

Прогнозата се отнася за Турция, страните от Варшавския договор, бивша Югославия, Балтийските републики, Русия, Украйна и Казахстан.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg