Виетнамците се интересуват как обучаваме администрацията си

343
Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев беше на посещение във Виетнам. Той и водената от него делегация се срещнаха с министъра на вътрешните работи Тран Ван Туан и неговия екип. Двете страни обсъдиха теми, свързани с кариерното развитие, повишаването на квалификацията на държавните служители, работата на инспекторатите в администрацията и развитието на електронното правителство.

Министърът на вътрешните работи и представителите на ръководеното от него ведомство бяха заинтригувани от обученията, които МДААР провежда сред служителите в администрацията. Министър Василев представи на домакините работата на Института за публична администрация и европейска интеграция и резултатите, постигнати само за последните 2 години от мащабните обучения по информационни технологии и чужди езици.

Николай Василев запозна министър Туан и с възможностите, които ИПАЕИ предлага за специализирани обучителни курсове и изрази готовност за обмен на служители между двете страни за кратки специализирани обучения. Министър Василев изрази виждането си, че всеки служител в администрацията трябва непрекъснато да повишава квалификацията си и поне веднъж годишно да преминава различни обучения, за да отговаря на постоянно нарастващите изисквания и модерните принципи на работа.

По време на разговорите министър Василев поздрави виетнамския си колега за мерките, насочени към оптимизация на администрацията. През последните години правителството на Виетнам е положило усилия за закриване и сливане на структури и опростяване на административната система в страната.

По-късно министър Василев се срещна с Фам Джия Ким, заместник министър-председател и министър на външните работи на Виетнам. По време на разговорите Ким поздрави МДААР за усилията за развитието на електронното правителство. Василев поясни, че предстои още много работа в тази област. Той обаче подчерта , че все пак България е пример за това как за кратко време и с малко средства може да се постигне напредък, който отрежда на страната ни първо място сред държавите от Югоизточна Европа, изпреварвайки в международните класации Гърция и Румъния.

Снимка: МДААР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg