Висока безработица, нисък интерес към стажовете

1848
Висока безработица, нисък интерес към стажовете

Въпреки че лятото е време за почивка и море, част от студентите предпочитат да запълнят свободното си време със стажове. Тъй като за всяка по-сериозна работа се изисква натрупан опит и знания и ако през семестъра няма време за практика, то летните дни се оказват най-подходящи за това.

Да пропуснат ваканцията, като инвестират в бъдещето си, са избрали и Диляна и Моника. На 21 години двете са намерили желания стаж. Едната ще работи през лятото в частна PR-агенция, а другата - в държавна институция.

В агенцията Диляна е на неплатен стаж, а Моника получава пари за практиката си в държавната институция. Различни са и начините, по които двете момичета са намерили работното си място.

Обявените места за държавния стаж са по Програма на агенцията по заетостта, а мястото в частната агенция е намерено чрез роднини, които са уредили интервюто. Общото между тях обаче, че и двете момичета са изключително доволни от възможността да научат нещо повече за попрището, на което ще се изявяват в бъдеще.

Работодателите също спомагат за това, като им възлагат отговорни задачи и ги въвеждат в материята постепенно.

Добрата новина е, че от Социалното министерство обмислят промени в Кодекса на труда, според които стажовете да бъдат платени. Заплащането ще се определя от вида на заеманата позиция в рамките на 6 месеца, поясни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Освен това се очаква да се подпише споразумение между социалното и образователното министерство по повод регистъра на младежите, които завършват гимназия или ВУЗ. По този начин се цели младежите бързо след това да си намерят работа.

Процентът на безработица на младежи на възраст между 15 и 25 г. за 2012 г. в България е с близо 5% по-висок от този в ЕС, възлизащ на 21.4%.

Въпреки големия интерес и висок процент на безработица обаче, едва 4500 младежи са поискали да бъдат назначени на държавен стаж. Свободните места са 5048.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg