Висшият съдебен съвет на Либия отложи решението си за днес

857
Висшият съдебен съвет на Либия отложи решението си за днес

За днес е предвидено ново заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) на Либия, на което да се реши съдбата на петте български медицински сестри и палестинския лекар.

След отлагане на делото и няколкочасово мълчание от страна на Либия, вчера стана ясно, че ВСС е заседавал, но не е обсъдил присъдите на медиците.

Вчера се очакваше ВСС да започне в 11.00 часа, но Асоциацията на заразените със СПИН деца поиска отлагане. Заседанието бе отложено и към 19.00 часа българско време се очакваше становище. До 23.00 часа обаче нито външно министерство, нито българските журналисти в Триполи имаха идея събрал ли се е ВСС и ще излезе ли с решение.

Девет висши магистрати начело с министъра на правосъдието Мустафа Абдул Джелил трябва да вземат решение за смъртните присъди на българските медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и палестинския лекар д-р Ашраф ал Хаджудж.

На 11 юли Върховният касационен съд на Либия потвърди окончателно смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар, които бяха признати за виновни в умишлено заразяване на стотици либийски деца с ХИВ.

С това съдебно решение беше изчерпана юридическата фаза на случая, който подлежи на преразглеждане единствено от Висшия съдебен съвет на Джамахирията.

ВСС може да запази, промени или отмени присъдите. Решението ще бъде обявено по служебен път.
Ако смъртното наказание бъде заменено със затвор, ще влезе в сила споразумението между двете страни за излежаване на присъдите в собствената си страна.

Припомняме, вчера бяха внесени във ВСС молбите за помилване, подписани от българките.
Също вчера семействата от Бенгази започнаха да подписват споразумението, което им гарантира по 1 млн. долара на семейство, както и възможности за лечение на заразените деца.

Подписът е и потвърждение, че въпросната фамилия е получила парите си. Подписвайки се също така, хората от Бенгази потвърждават отказа си от изпълнение на смъртните присъди на шестимата осъдени.

Днес се очаква да станат ясни и точните параметри на споразумението между Асоциацията на семействата и Фондация "Кадафи".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg