VIVACOM е най-големият телеком по приходи за 5-а поредна година

5275
VIVACOM е най-големият телеком по приходи за 5-а поредна година

© Главният изпълнителен директор на VIVACOM Атанас Добрев

VIVACOM е най-големият телеком в България по размер на общите приходи за пета поредна година. За 2017 г. компанията отчита общи приходи от 890 млн. лв, като това е ръст от 1.6% на годишна база.

Това стана ясно по време на събитие, проведено днес в София, на което бяха представени финансовите резултати на VIVACOM за 2017 г.  

Телекомът е водещият оператор във фиксирания широколентов интернет с 26% пазарен дял през 2017 г., както и номер едно в IPTV услугите у нас, където заема пазарен дял от 61%, стана ясно по време на събитието, на което присъстваха главният изпълнителен директор на VIVACOM Атанас Добрев и финансовият директор Асен Великов.

VIVACOM е операторът с доказано най-бързата мобилна мрежа в страната за миналата година, по данни на платформата OOKLA, като телекомът предоставя 4G покритие на 99% от населението и 90.77% на територията в страната, или с други думи приблизително 7 млн. клиенти имат достъп до 4G в над 2200 населени места.

„Първи сме в държава, която се намира в топ 10 в света по скорост на мобилния интернет“, изрази удовлетворението си главният изпълнителен директор на компанията Атанас Добрев.

VIVACOM постига увеличение на приходите от мобилни услуги, като към края на 2017 г. разполага с 29% пазарен дял с общ брой клиенти на мобилни услуги, достигащ 3.085 млн. души, като 89% от тях са на абонаментен договор.

По отношение на фиксирания интернет, телекомът увеличава броя на абонатите си до 480 хил. спрямо 437 хил. абонати през преходната 2016 г. Оптичната мрежа на компанията покрива близо 1.130 млн. домакинства и осигурява интернет със скорост до 900 Mbps.

През 2017 г. VIVACOM е осъществил инвестиции в размер на 181 млн. лева, като от тях 73% са фокусирани в развитие и поддържане на мрежовата инфраструктура. Инвестициите в разширяване на покритието и подобряването на капацитета, устойчивостта и ефективността на мрежите възлизат на 132 млн. лева.

Като дял от общите приходи, инвестициите на VIVACOM за миналата година достигат 20.3%. „Това означава, че на всеки спечелен лев от VIVACOM, 20 стотинки се инвестират обратно в подобряване на услугата. Няма други индустрии у нас, които да инвестират 20% от приходите си всяка година“, посочи Добрев.      

Чрез притежаваната от VIVACOM наземна станция за сателитна връзка „Плана“ се предлагат сателитни услуги от различни партньори на телекома в Азия и Африка, стана ясно от думите на Добрев, добавяйки, че обхватът на телепорта покрива 1/3 от целия свят. През миналата 2017 г. „Плана“ отбеляза 40 години от създаването си.

София става един от най-умните градове в света?Технологията LoRa вече е у нас

По думите на Атанас Добрев, VIVCOM ще насочи усилията си през настоящата 2018 г. към дигитализация на пазара и развитието на следващото поколение мобилни технологии.

По време на събитието Добрев разкри интересна подробност относно новите правила за роуминга в рамките на Европейския съюз. Оказва се, че около 10% от потребителите на роуминг, или около 1-2% от общите абонати на телекома, злоупотребяват с отпадането на таксите за роуминг в ЕС.

Те закупуват абонаментен план в България, но го използват постоянно в друга страна-членка на общността. Тъй като новите правила на ЕС са предвидени за хора, които пътуват, а не за потребители, живеещи постоянно в стран,а различна от тази, където е закупен планът, VIVACOM се ползва от правото, позволяващо начисляване на допълнителни такси за роуминг в тези случаи.

Има казуси, в които дадени потребители използват 3 500 минути на месец, за да говорят с България от друга страна. Това е 15 пъти повече от средното потребление, посочва Добрев. В такива случаи телекомът уведомява потребителя, давайки му срок от 2 седмици да коригира поведението си.

Ако това не се случи, се начисляват допълнителни такси за разговори в роуминг. „20% от абонатите се съобразяват и коригират поведението си, докато другите продължават практиката“, каза Добрев.

Оказва се, че развитието на следващото поколение мобилен интернет – 5G, е поставено на карта у нас. Според Атанас Добрев, българското законодателство относно изграждането на базови станции е твърде консервативно.

Най-просто казано, обновяването на оборудването в дадена базова станция изисква процедури и разходи, равни на изграждането на чисто нова такава.

Когато става дума за 5G мрежа, в страната ще са нужни около 30 хил. базови станции за всеки мобилен оператор, като с настоящото строително законодателство, изграждането на тази инфраструктура изглежда практически невъзможно, посочи Добрев, добавяйки, че компанията ще положи усилия да запознае обществото с този проблем. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Питащ
# 0
13:03 | 15 March 2018
Какво прави "Плана" в активите на Виваком
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg