Vivacom, Globul и М-Тел ни обясняват за антените

772
Vivacom, Globul и М-Тел ни обясняват за антените

VIVACOM, GLOBUL и М-Тел внесоха в Министерски съвет своята обща стратегия за информиране на обществеността за функционирането на базовите станции и за най-добрите европейски, и световни практики.

Основните задачи, които си поставиха операторите, са предоставяне на подробна и обективна информация за изграждането и функционирането на базовите станции, прозрачност при изпълнението на предвидените дейности, координация и партньорство с държавната администрация, университети, неправителствени организации и международни институции.

Стратегията, разработена в съответствие с препоръката на министър-председателя Бойко Борисов за ясна и конкретна комуникация по темата, предвижда мащабна разяснителна кампания, която ще продължи до края на 2011 година.

В рамките на кампанията, в която мобилните оператори предвиждат да инвестират общо 200 000 лв., ще бъдат организирани информационни семинари за представители на местната власт с участието на компетентните институции, контролните органи, български и международни експерти и трите мобилни оператора. Срещите ще бъдат организирани пилотно в София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново.

Предвиждат се и контролни замервания на електромагнитните излъчвания на произволно избрани антени на мобилните оператори, разположени в близост до жилищни сгради, детски градини, болници и училища в различни градове. Те ще бъдат проведени от представители на контролните органи в присъствието на медии и граждани.

Трите оператора ще съдействат за изготвянето и разпространението на информационни брошури с подробна и конкретна информация за принципите на работа на мрежите и действащите в страната норми за електромагнитни излъчвания, представена на достъпен за широката публика език. Предвиждат се и публични срещи по темата с представители на Световната здравна организация и на Международната комисия за защита от нейонизиращи лъчения, както и организиране на дискусии, изслушвания на български и международни експерти, и проучвания на общественото мнение.

Като част от комуникационната стратегия ще бъде разработена електронна страница с информация по темата за електромагнитните полета. Сайтът ще информира и за изпълнението на дейностите по стратегията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg