Визи за дългосрочно пребиваване предвиждат промени в Закона за чужденците у нас

591
Визи за дългосрочно пребиваване предвиждат промени в Закона за чужденците у нас

Чужденците, които ще упражняват научноизследователска дейност у нас, да получават национални визи за дългосрочно пребиваване при облекчени условия.

Това предвиждат промени в Закона за чужденците в България, приети от Народното събрание на първо четене. Измененията в закона произтичат от членството на страната в ЕС. Те дефинират разрешения от визата срок на пребиваване, нейната валидност и разрешения брой влизания в страната.

Предвижда се виза със срок на валидност до една година да бъде издавана и на студенти, специализанти, стажанти, както и на чужденци, командировани от чуждестранен работодател за изпълнение на конкретни задачи, свързани с контрола и координацията при изпълнението на договор за туристически услуги.

За чужденец в България ще се смята всеки, който не е гражданин на държава членка на Европейския съюз, на държава - страна по споразумението за европейско икономическо пространство, или на Швейцария, съобщава БТА.

Предлага се за чужденец у нас да се смята и човек, който не се разглежда като гражданин на нито една държава в съответствие с нейното законодателство и притежава официален документ, удостоверяващ това обстоятелство. Регламентите на ЕС предвиждат издаване на визи унифициран формат на ЕС от държавите членки.

Предвижда се при попълването на визовия стикер чрез компютърната система за визов контрол да се въвежда и биометрична информация, да се обработват дигитална снимка и 10 пръстови отпечатъка. Урежда се събирането на биометрични данни и се забранява използването им за други цели, освен за издаването на виза.

Предлага се на чужденците, на които органите на граничния контрол са отказали влизане в страната, да бъде връчван унифицираният формуляр за отказ на ЕС, посочващ причините за недопускането им.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...