Визия за София: 24 цели и 375 мерки за 1.5 млн. столичани

1314
Визия за София: 24 цели и 375 мерки за 1.5 млн. столичани

© Pixabay

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че днес или утре ще внесе в Столичния общински съвет дългосрочната визия за развитие на София.

Тя касае развитието на града за следващите десетилетия и е озаглавена "Визия за София", съобщава БНТ.

От думите й стана ясно, че след внасянето на проекта той ще влезе на обсъждане в комисиите на общината.


"На нея ще се стъпи при изработване на Общия устройствен план на София", посочи тя.

Стратегическият документ "Визия за София" има 24 дългосрочни цели, с 230 ключови стъпки, 375 конкретни мерки, които са разпределени от 2020 до 2050 г.

"На 2 етапа ще се приеме този документ – първата част съдържа дългосрочната част с петте приоритети - компактност, адаптивност. Втората част е краткосрочната, там са мерките в периода, конкретната работа, проектите, обектите, които залагаме, тази част е много по-конкретна.

Предлагаме СОС да приеме първо дългосрочната част. Надявам се до края на 2020 г. да имаме задание, за да може от следващата година да се работи по изменението на Общия устройствен план на София", отбеляза още Йорданка Фандъкова.

Кметът посочи, че за нея е много важно да се постигне обединение – не само сред гражданите, но и на всички политически сили в СОС, за да има градът много ясен план за следващите години, който надхвърля всякакви мандати.

"Очаквам да получим подкрепа от СОС, след внасяне на доклада ще започнат обсъжданията на комисиите", добави още тя и уточни, че в екипа по изработване на визията са се включили около 10 000 организации, граждани, партньори, а също и общински съветници.

От своя страна, главният архитект на София Здравко Здравков изрази увереността, че ще приемат стратегическия документ, с който ще бъдат набелязани следващите мерки за развитието на София.

"Крайната цел е подобряване качеството на живот в града. Хората очакват простички неща, очакват да имат подобряване на тяхната мобилност, да се подобрява тяхното благосъстояние, тяхната здравословна среда, начина им на сигурност.

Простички и ясни неща, които трябва да бъдат свързани с промяна в начина на планиране", коментира той и уточни, че вследствие на проведените обществени консултации и срещи с НПО-та са били начертани тези 24 цели, зад които стоят конкретни мерки.

По думите му от 1989 г. до днес София се е трансформирала от индустриален град, в град, в който е управлявал капитала, а сега вече в град на автомобилите, който трябва да превърнем в град за хората.

Ръководителят на екип "Визия"Любомир Георгиев посочи, че екипът му е направил изчисления за това с колко ще набъбне населението на столицата.

"Ако всичко, което е позволено, се застрои в Общия устройствен план, могат да се заселят още 1 млн. души, което обаче ние не го искаме. Това е много силен аргумент да редуцираме параметрите в ОУП", коментира той и подчерта, че голямата вълна към София вече е утихнала, защото има и други конкурентни градове в страната, както и възможността хората да отидат да живеят зад граница.

"Не очакваме значително да се промени населението на София, т.е. то ще остане около 1.5 млн. каквото е в момента", обясни той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg