Владислав Горанов: Местните данъци у нас са изключително ниски

811
Владислав Горанов: Местните данъци у нас са изключително ниски

© Нова телевизия

„И като номинален размер, и като данъчна основа, и като данъчна ставка местните данъци в България са изключително ниски, за да може да се поддържа нормална общинска инфраструктура“.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той уточни, че законът е определил диапазони за възможния размер на местните данъци, голяма част от общините обаче, по една или друга причина, предпочитат да стоят в долния им край по отношение на отделните данъци.


По думите му сега започва новият мандат на местните власти и всеки кмет трябва да си поеме отговорността и да прецени каква политика да води.

„Изкушението да разказваш приятно за ухото възпитава грешно българските граждани и те живеят с усещането, че съществуват безплатни неща. Намаляването на данъци е лесно, само че ако решат да изберат ниски или никакви данъци, да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството“, предупреди той.

На въпрос, свързан с възможността приходите от тол такси да отиват в общините, той подчерта, че тези приходи са предназначени за поддръжка на републиканските пътища.

„Ако иска, НСОРБ може да предложи механизъм за плащане за използването на общинските пътища“, допусна Горанов.

На въпрос, свързан с тезата, че в проектобюджета умишлено се залагат по-ниски приходи с цел свободно разпределяне на събрания ресурс, министърът отговори: „Ако погледнете приходите за следващата година като дял от БВП, ще видите, че те нарастват, тоест хипотезата, че ние залагаме по-ниски приходи за следващата година, за да разчитаме евентуално на някакво преизпълнение, според мен е несъстоятелна“.

Финансовият министър е категоричен, че нито един лев преизпълнение на приходната част на бюджета не може да бъде изхарчен от правителството, не може и не се харчи от правителството.

„Колкото е разходът, гласуван в Народното събрание, нито лев отгоре ние не може да направим. В този смисъл, ако се получи преизпълнение на приходите, то автоматично отива в подобряване на бюджетното салдо“, обърна внимание той.

Във връзка с коледните надбавки за пенсионерите министър Горанов отбеляза, че изпълнението на бюджета дава основания за продължаването на тази традиция и през тази година.

„Увеличението на пенсиите е такова, каквото произвежда пенсионният модел – той предвижда пенсиите да се изчисляват при първото им отпускане в съответствие с формула, която отчита приноса на всеки човек, след това да се осъвременяват, при отчитане на инфлацията и ръста на средния осигурителен доход“, разясни министърът.

ЕК: България ще забави растежа си през следващите годиниВсе пак икономиката на България ще се нареди на седмо място в ЕС по размер на растежа за тази година и на пето през следващата и и по-следващата години, ако прогнозата на ЕК се сбъдне

По думите му неслучайно правилото се нарича „златно швейцарско” – за да има по-високи пенсии, трябва да има по-високи доходи на осигурените, трябва да има по-високи заплати и правителството работи в тази посока.

„В следващата година сме предвидили увеличение на минималната заплата и на заплатите в бюджетния сектор, като по този начин съвсем целенасочено и съзнателно притискаме реалния сектор да следва тази политика и да увеличава доходите“, коментира той.

В заключение Владислав Горанов отбеляза, че през следващата година в бюджета са заложени повече инвестиции в образованието, като една не само икономическа, но и демографска мярка.

„Няма да сме по-успешни, ако не сме по-образовани, късно го осъзнахме, инвестираме много в това. Мисля, че това е добра инвестиция, макар и закъсняла, единственият шанс да отговорим на много от въпросите, които ни предстоят в следващите години“, посочи той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg