Влагат 300 млн. лв. за решаване на проблема с водоснабдяването на Пловдив

668
Влагат 300 млн. лв. за решаване на проблема с водоснабдяването на Пловдив

Около 300 млн. лв. ще бъдат вложени в проекта за водоснабдяване на Пловдив и част от селищата в съседните общини с чиста планинска вода от каскада „Въча”. Това стана ясно на проведената в Пловдив дискусия за решаване на проблема с водоснабдяването на града и околните населени места.

В срещата участваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, експерти от министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на финансите, на околната среда и водите и ВиК-Пловдив. В дискусията се включиха също представители на община Пловдив и жители на града.

В идейния проект, приет на Експертен съвет в областната администрация на Пловдив на 13 март 2008 г., са включени проекти за водовземането от каскада „Въча”, довеждащи водопроводи, пречиствателна станция за питейни води и резервоар за покриване на денонощната неравномерност на консумацията на вода.

Половината от средствата ще бъдат осигурени от държавата, 120 млн. от ЕС, 30 млн. трябва да бъдат осигурени от общините Пловдив и Родопи.

По време на срещата стана ясно още, че е обявена обществена поръчка за изготвяне на работен проект на стойност 1 млн. лв. Средствата са от бюджета на МРРБ за 2008 г.

Предстоят няколко стъпки по изпълнението на проекта – да бъде направена екооценка на водата и да се получи разрешение от МРРБ за ползването й. Трябва да се проведат и отчуждителни мероприятия на терени по трасето, да се изготви и одобри инвестиционния проект.

Проектът трябва да е готов до края на годината, а изпълнението да започне през 2009 г.
В момента 60% от питейната вода в Пловдив не достига до чешмите заради остаряла водопреносна мрежа, стана ясно по време на форума.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg