Влагат над 43 млн. лв. в обновяването на 13 университета

769
Влагат над 43 млн. лв. в обновяването на 13 университета

© Pixabay

Над 43 млн. лв. ще бъдат вложени в обновяването на 13 университета по линия на управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020 г. по мярката за подкрепа на висшите учила в България.

Това обяви заместник-министър Деница Николова, която, заедно с ректора на Технически университет – София проф. дмт. инж. Георги Михов, поставиха началото на проект за цялостно обновяване на Блок 3 и Блок 1 на висшето учебно заведение.

Със символично поставяне на първото парче изолация започна изпълнението на мащабното задание за енергийна ефективност и оборудване на двата учебни корпуса, като стойността на проекта е 3.5 млн.лв., от които близо 3 млн. лв. е безвъзмездната европейска помощ, а 525 хил. лв. е националното съфинансиране.

„Изключително ми е приятно, че днес даваме началото на поредния проект с най-видим ефект за бъдещето на България - инвестициите в образованието. Това за нас е най-важната мярка“, посочи зам.-министър Николова. Тя обърна внимание, че в програмния период до 2020 г. по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. МРРБ е предвидило 344 млн.лв. за обновяване, обзавеждане и оборудване на детски ясли и градини, професионални гимназии и общински училища. 

„Така ще подобрим условията за образование, ще модернизираме материалната база и ще дадем възможността студентите и учениците да имат качествена среда за образование и по-големи възможности да подобрят своята квалификация по начин, по който да подпомагат и подкрепят бизнеса в реализацията на проектите, и в резултат на това да се стигне до общ ефект за развитие на икономиката и държавата“, каза още Николова.

Заместник-министърът напомни, че в предишния програмен период по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г. също е вложен значителен ресурс в сферата на образованието. Над 36 млн.лв. са инвестирани в ремонта на 15 университета, а други 374 млн.лв. за обновяване на детски градини и училища в страната.

„За нас това са най-важните мерки, защото фокусираме България да има своето бъдеще, чрез обучението на своите деца“, отбеляза Деница Николова.

Тя пожела успешно изпълнение на проекта на Технически университет – София и подчерта, че това е инвестиция, която надгражда предишната в размер на 3.8 млн.лв., с която са реализирани мерки за енергийна ефективност, които са от най-висок клас „А“ и правят учебната база близо до 0-во потребление на енергия, а това има ефект към понижаването на разходите за отопление и подобряване на сградите.

„Сега влагаме още 3.5 млн.лв. но вече реализираме не само мерки за енергийна ефективност, но обновяваме цялостно корпус 3 и надграждаме мерките по вече ремонтираните блокове. Проектът ще даде възможността за ново оборудване за интерактивно обучение на студентите с нови технологии. Това е новият, модерен и атрактивен начин на образование, съобразен с новите технологии, посочи Николова. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...