Влак ще свързва железопътната гара и летището в Бургас

1220
Влак ще свързва железопътната гара и летището в Бургас

© Pixabay

Осигурено е финансирането за изграждане на железопътна връзка между гара „Владимир Павлов“ в Бургас и летището на града, съобщава БГНЕС.

Трасето е част от проекта за железопътен път между Бургас и курорта Слънчев бряг. На този етап обаче влак ще стига само до летището в квартал „Сарафово“. Съгласно графика за изпълнение на проекта се очаква в рамките на 2023 г. дейностите да бъдат изпълнени и разплатени.

„Същинските строителни дейности по трасето включват изграждане на приблизително 11 км единична електрифицирана железопътна линия между жп гара Владимир Павлов и летище Бургас, една жп гара и две жп спирки по протежение на железопътния коловоз, както и една спирка на летище Бургас за удобство на пътниците. Ще бъдат изградени пресичания с друга инфраструктура на две нива и системи за сигнализация и телекомуникации", посочва министърът на транспорта Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос.


Индикативният бюджет възлиза на 104 млн. лв., който се планира да бъде осигурен по линия на програма „Транспортна свързаност” 2021-2027 г.

По отношение на участъка между летище Бургас и Слънчев бряг към момента има разработени предпроектни проучвания, съобщават от транспортното министерство. Те разглеждат географското разположение, нормативната допустимост и целесъобразността на инвестиционната идея за изграждане на железопътната връзка.

Къде се намира най-високата ЖП гара на Балканите? В родопското село Аврамово се намира най-високата гара в България и на Балканския полуостров


Разработени са пет варианта на железопътно трасе по направлението, като Експертният технически съвет в НК „Железопътна инфраструктура” е приел за разработване най-икономически ефективния и подходящ за следваща фаза на проектиране. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg