Вложили сме 20 млн. евро във възобновяеми енергийни източници

359
Вложили сме 20 млн. евро във възобновяеми енергийни източници

В края на 2010 г. произведената електроенергия от вятърни електроцентрали у нас ще бъде между 400 и 500 мегавата. Това заяви днес председателят на асоциацията на производителите на екологична енергия Велизар Киряков.

 По думите му дългосрочната прогноза на асоциацията сочи, че през 2015 г. произведената електроенергия от този тип централи ще бъде около 1000 мегавата, а през 2020 г. тя ще достигне 2500-3000 мегавата. В момента изградените мощности за добив на електроенергия от вятъра са за 105 мегавата.

Киряков добави, че електроенергията, произведена от фотооптични панели, които използват слънчевата светлина, в момента в страната е около 2 мегавата. По думите му към изграждането на паркове с фотооптични панели има инвестиционен интерес от Испания, Германия и Китай.

 Изкупната цена на тази електроенергия е висока заради големите инвестиции, отбеляза той. Според него инвестицията на 1 киловат е между 4500 и 5000 евро. При вятърните централи инвестицията за същото количество електроенергия е 1500 евро.

Като завършени проекти във възобновяеми енергийни източници към момента са вложени около 20 милиона евро, посочи Киряков. Той поясни, че очакванията са реално през следващата година във вятърни електроцентрали да бъдат инвестирани около 500 милиона евро, а в слънчеви - около 100 милиона евро.

Продаваната електроенергия от възобновяеми източници е по-евтина, но заради високата такса за пренос на практика тя не се ползва от обикновения потребител. Киряков допълни, че таксата за пренос за 1 мегаватчас в момента е 8.20 лева плюс още 5.10 лева на мегаватчас за достъп до мрежата. Според него закупeната електроенергия, произведена от възобновяеми източници, трябва да бъде освободена от такса за пренос.

В момента цената на тока, произведен от вятърни електроцентрали, е 4.3 евроцента, а от слънчева електроцентрала - 16-17 евроцента. При биомасата в зависимост от суровината цената варира от 10 до 13 евроцента.

Източник:БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...