Внасяме кафе, чай, кашу и кокос от Индонезия

746
Внасяме кафе, чай, кашу и кокос от Индонезия

„Ние имаме последователна визия и разбиране за развитието на отношенията между България и Индонезия в областта на земеделието“, заяви днес министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил на среща с Н. Пр. Имануел Роберт Инкириванг, извънреден и пълномощен посланик на Република Индонезия в София. Това съобщиха от Министерство на земеделието и продоволствието.

Сътрудничество в областта на научната, изследователска и развойна дейност, напредък в търговските отношения между двете страни, всяка от които има ключово значение и влияние в района, в който се намира, както и търсене на форми на обща инвестиционна дейност – това са направленията, в които досегашното сътрудничество би трябвало да се задълбочи и развие, се съгласиха участниците в срещата.

България, като входна точка на Индонезия към Европейски съюз, с новите си и вече стабилни позиции в Европейския съюз, както и Индонезия, като една от най-влиятелните страни в организацията за азиатско търговско сътрудничество АСЕАН, имат взаимен интерес от подобни отношения, от развитие на договореностите, записани в досегашните решения на Смесената комисия за сътрудничество между двете страни, както и в постигане на реални резултати.

България проявява интерес към сътрудничество по отношение подобряване на породния състав на водния бивол. Интересът към млечни и месни продукти от биволски произход в Европа вече е много голям и за България е от интерес да увеличи популацията у нас, заяви министър Кабил. Вносът на кафе, чай, кашу, кокос, билки също е от интерес за страната, посочи той.

Същевременно, Индонезия има интерес да достигне европейските пазари за своите стоки, като сътрудничеството с България в това отношение би дало нов простор на тези намерения, стана ясно от срещата. Развитието на биотехнологиите е също поле на взаимен интерес, потвърдиха участниците в срещата. Министър Нихат Кабил представи българския опит в областта на здравеопазването на животните и превенцията по отношение на заболяванията по птиците, като стана ясно, че и в това направление би могло да бъде обменен опит и да се споделят успешни практики.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg