Внесоха в НС решение за мораториум върху дейности на "Кремиковци"

735
Внесоха в НС решение за мораториум върху дейности на

Яне Янев и група народни представители внесоха в Народното събрание проекторешение за спиране на работата в основните производства на "Кремиковци" АД, замърсяващи околната среда.

Политическият съвет на "Ред, законност и справедливост" проведе серия разговори с природозащитни организации, граждански сдружения и жители на с. Кремиковци, гр. Нови Искър, квартал Младост и други райони на София, които искат парламентът незабавно да наложи Мораториум върху дейности на "Кремиковци" АД
до преустановяване на замърсяванията на околната среда и изплащане на задълженията на дружеството към държавата и държавните фирми.

Ако това не стане, те са готови да започнат поетапни протестни действия, докато комбинатът не бъде затворен.

В проекторешението се настоява спиране на всякакъв вид производствена и експлоатационна дейност в Агломерационно, Коксохимическо, Доменно и Стоманодобивно производства на "Кремиковци" АД.

Иска се също така спиране действията на разпореждане, ипотекиране, учредяване на особени залози и налагане на други вещно-правни тежести върху дълготрайните активи на "Кремиковци" АД.

Проектът за решение забранява изнасянето, транспортирането и преместването на всякакъв вид машини, съоръжения и инсталации от територията на "Кремиковци" АД в област София-град към други места в страната и извън нея, в т.ч. и към други обекти собственост на "Кремиковци" АД.

Исканият мраториум трябва да е в сила докато комбинатът не получи комплексно разрешително от Министерството на околната среда и водите, както и докато не изплати всичките си задължения към държавата и фирмите с държавно участие.

Основият мотив за искания мораториум е, че металургичното производство на "Кремиковци" АД е един от най-крупните замърсители на околната среда в София.
Според данни на природозащитни организации "Кремиковци" емитира във въздуха и водите на столицата повече вредни вещества, отколкото всички други промишлени замърсители на града, взети заедно, се посочва в мотивите.

Друг момент е, че оборудването на "Кремиковци" е почти изцяло от времето на социализма и по мнение на експерти е трябвало да бъде свалено от употреба още през 1997 г., се твърди в мотивите.

От доменните пещи се отделя сяра и доменен газ. Тъй като технологиите са архаични и физически износени, са регистрирани множество случаи на изтичане на такъв газ.

Коксохимическите батерии имат срок на годност, който отдавна е изтекъл, и сега се поддържат с текущи ремонти. Те отделят вредни емисии от коксов газ, нафталин, амониеви съединения, нерафинирани леки масла.
Някои от тези вещества могат да бъдат улавяни чрез подходящи филтри, но те са морално и физически остарели, а за пестене на електроенергия се включват само за няколко часа на ден, и то без събота и неделя.
Електропещите - другата основна стоманодобивна технология - отделят газови емисии и метален прах.

Вносителите на проектоешението обвиняват и настоящия собственик на комбината, Прамод Митал, че не е вложил достатъчно средства за технологични и екологични иновации.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg