Внесохме в ЕК Национален доклад за програмите за мониторинг на водите

807
Внесохме в ЕК Национален доклад за програмите за мониторинг на водите

Министерството на околната среда и водите внесе в Европейската комисия Националния доклад за програмите за мониторинг на водите, информират от министерството.

Докладът беше предоставен на комисията в изпълнение на задълженията на страната ни по Рамковата директива за водите в определения срок - 22 март.

От 2007 година докладването по прилагане на изискванията на европейското законодателство е вече задължение за България, като страна-членка на ЕС. Националният доклад за програмите за мониторинг на водите е първият, който представяме като страна- членка.

Разработените програми за мониторинг ще осигурят получаването на подробна информация за химичното и екологичното състояние на повърхностните води, както и за количественото и химичното състояние на подземните води в цялата страна.

От средата на 2007 до 2008 година предстои да се събере подробна информация за състоянието на повърхностните и подземните води в България и замърсяващите ги вещества. С нея ще се актуализират съществуващите данни.

Според тях към момента сред най-големите замърсители на реките са непречистените отпадъчни води от населени места, отпадните води от производствена дейност. Замърсени са и реките, в които се извършва добив на баластра. Най-силно замърсените участъци от реките са средното и долното им течение, т. е. реките в равнинните участъци.

От подземните води най-замърсени са разположените в близост до повърхността на земята, а основният замърсител са нитратите.

Чрез мониторинга ще се актуализират и данните за тези води, за които съществува риск до 2015 година да не постигнат добро състояние.

Те ще бъдат подложени на ежегодно наблюдение. Ще се извършва и постоянен контрол за количеството на подземните води, за да се определи размерът на тези водни ресурси и възможностите за тяхното използване.

През 2005 година България доброволно подготви и внесе в ЕК национален доклад за характеристиките на районите за басейново управление, преглед на въздействието на човешките дейности върху водите, икономически анализ на водоползването и регистър на зоните на защита на водите.

В доклада на ЕК за изпълнението на изискванията на Рамковата директива за водите от 23 март 2007 г. България получи добра оценка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg