Вносът на наши стоки в Италия бележи най-голям спад, в сравнение с другите страни членки

378
Вносът на наши стоки в Италия бележи най-голям спад, в сравнение с другите страни членки

Италианският национален статистически институт (ИСТАТ) разпространи днес данните за търговския обмен на Италия със страните от ЕС за месец октомври и за първите десет месеца на 2007 година.

Най-голям спад за десетмесечието, в сравнение със същия период на миналата година е регистрирал вносът от България, Ирландия и Румъния. Вносът от България е намалял с 11.8 на сто, от Ирландия - с 8.7, а от Румъния - с 6.8 процента.

За периода Италия е увеличила износа си за България с 9.2 процента, за Ирландия - с 3.7 и за Румъния - с 0.3 процента. Външнотърговското салдо на Италия спрямо България за десетмесечието е положително (плюс 384 милиона евро), както и с Румъния (плюс 1 милиард и 143 милиона евро), докато спрямо Ирландия този показател е отрицателен (минус 1 милиард и 405 милиона евро).

Делът на България от глобалния износ на Италия е 0.5 процента - толкова колкото и на Ирландия - докато този на Румъния е 1,7 процента. Спрямо вноса тези квоти са съответно 0.4 на сто за България, 1.2 на сто за Румъния и 1.1 на сто за Ирландия.

За месец октомври търговското салдо на Италия с България е плюс 61 милиона евро, с Румъния - плюс 205 милиона евро, а с Ирландия - минус 143 милиона евро.

Общо за периода януари-октомври 2007 година италианският износ в рамките на ЕС се е увеличил най-много спрямо Литва, Латвия, Полша, Словения, Финландия и Естония, а е спаднал най-вече спрямо Португалия. Вносът на Италия за периода бележи най-висок растеж спрямо Кипър, Люксембург, Литва, Словакия, Чехия и Унгария.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg