Вносът пада с 15% през първите два месеца на 2010 г.

538
Вносът пада с 15% през първите два месеца на 2010 г.

През периода януари-февруари 2010 г. вносът намалява с 15% спрямо същия период на 2009 г., което пряко влияе върху приходите от акцизи, ДДС от внос и мита. Това показва анализ на приходите от Агенция „Митници" (АМ), представен на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

През първите два месеца на тази година АМ внесе в бюджета 913.8 млн. лв. приходи от акцизи, ДДС от внос и мита. Спрямо същия период на 2009 г. намалението в приходите е с 12.7% или 133.5 млн. лв. по-малко.

Спадът при акцизите е 13.8 на сто, при ДДС от внос възлиза на 7.4%, а намалението на приходите от мита надвишава 53 на сто.

През първите два месеца на 2010 г. са събрани 575.4 млн. лв. приходи от акцизи, което е с 92 млн. лв. по-малко (13.8%) в сравнение със същия период на 2009 г. Намаленият внос на тютюневи изделия води до спад от 15.6% на приходите от акцизи върху тютюневите изделия или близо 60 млн. лв. по-малко.

При горивата приходите от акцизи са с 10.9 на сто по-малко или 27.7 млн. лв., като основен принос за намалението при горивата имат „Лукойл Нефтохим" и „Лукойл България". Около 36 млн. лв. са приходите от ДДС от внос на „Лукойл" към момента, което е два пъти по-малко поради извършван планов ремонт. ДДС от внос е достижимо при внос на 6 танкера суров нефт, а през месец февруари са били заплатени само 3 танкера.

През 2010 г. акцизите от газьоли намаляват с 50.5 млн. лв. спрямо същия период на миналата година. Повишение с 6.2% е регистрирано при акциза върху високоалкохолните напитки.

Негативно върху приходите за първите два месеца на 2010 г. се отразява и възстановяването на 35 млн. лв. за унищожени цигари, както и 39 млн. лв., които са били възстановени на селскостопански производители.

Намалените приходи от ДДС при внос се дължат основно на спадналия внос (по стокови групи) на чугун, желязо и стомана - с 37 на сто като стойност, както и на машини и апарати - спад от 19.6 на сто в стойностния обем.

Вносът на изделия от чугун намалява с над 45 на сто като стойност. Най-значим е спадът при вноса на автомобилни превозни средства - 47.9 на сто или почти наполовина.

Намаленият внос в посочените групи стоки - основно на промишлени, инвестиционни и транспортни средства, е резултат на икономическата обстановка в страната и намаленото производство, значителния спад в инвестиционната активност и в транспортните услуги.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg