Вносът в България се е увеличил с 11%, износът с 1%

1715
Вносът в България се е увеличил с 11%, износът с 1%

През периода януари - март 2012 г. са изнесени стоки общо за 9 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът е намалял с 3.3%, показват данните на НСИ.

През март 2012 г. общият износ надвишава 3.3 млрд. лв. и се увеличава с 1.6% спрямо същия месец на предходната година.

През периода януари - март 2012 г. в страната са внесени стоки общо за 11.2 млрд. лв, или с 8.9% повече спрямо същия период на предходната година.

През март 2012 г. общият внос се увеличава с 11.5% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 4.2 млрд. лева.

През периода януари - март 2012 г. износът на България за трети страни е намалял с 1.0% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 3.6 млрд. лева,.

Основните търговски партньори на България са Турция, Китай, Русия, Сърбия, Република Македония и Обединените арабски емирства, които формират 51.0% от износа за трети страни. Значително нараства износът за Обединените арабски емирства, Канада, Бразилия и Сирия. Най-голям спад е отчетен при износа за Сингапур, Индия, ЮАР и Хърватия.

През март 2012 г. износът за трети страни нараства с 2.0% спрямо същия месец на предходната година и е 1.3 млрд. лева.

Вносът на България от трети страни за първите три месеца на 2012 г. се е увеличил с 9.9% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 4.5 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям ръст бележи вносът от Босна и Херцеговина, Иран, Тайван и Виетнам . Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Казахстан, Украйна и Израел.

През март 2012 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 12.2% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1.6 млрд. лева.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за периода януари - март 2012 г. е отрицателно и достига 904.9 млн. лева. След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки салдото също е отрицателно и възлиза на 681.1 млн. лева.

През март 2012 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е отрицателно и достига 351.7 млн. лева.

При износа на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите три месеца на 2012 г. в сравнение със същия период на предходната година най-голям ръст е отбелязан в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”. Най-голям спад се наблюдава при износа от сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти”.

При вноса от трети страни най-голям ръст е отчетен в сектор „Машини, оборудване и превозни средства”, а най-голям спад - в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн”.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg