Вноска за пакта за еврото? Да, но след влизане в еврозоната

1596
Вноска за пакта за еврото? Да, но след влизане в еврозоната

 "България ще плаща вноската за пакта за еврото, едва когато бъде приета в еврозоната", заяви премиерът Бойко Борисов от трибуната на Народното събрание в отговор на въпрос на народния представител от Коалиция за Българи Георги Пирински. Дебатът за Пакта за еврото е изключително важен и аз подкрепям това да се проведе обсъждане и в парламента за него", заяви от трибуната премиерът.

Той посочи, че е убеден, че България не бива да остава извън важните страни в ЕС и еврозоната. „Неслучайно към този пакт се присъединиха и 6 държави, докато другите, които не са в него, имат заявена позиция, още когато се е формирал ЕС", добави премиерът.

„Българското правителство трябва да заяви, че не приема и че няма никакви финансови ангажименти по отношение на каквото и да е участие във мерки по финансово облекчение за страни, изпаднали в затруднение", посочи депутатът Пирински, имайки предвид твърденията, че ще се наложи страната да внесе 6 млрд. евро или 17% от БВП в спасителния фонд за закъсали държави от еврозоната.


Критиките бяха провокирани и от факта, че решението за Пакта "Евро плюс" бе взето в последния момент и "на подпис" и впоследствие стана ясно, че финансовият министър Симеон Дянков и управителят на БНБ Иван Искров са имали възражения.

"Наложи се още веднъж да разговаряме с финансовия министър, с външния министър и с Иван Искров по простата причина, че имаше несъответствие в цифрите, които България трябваше евентуално в бъдеще да внася като по-голяма такса", коментира премиерът.

Пактът за еврото е инициатива на Франция и Германия, подкрепена и от шест страни извън еврозоната, сред които и България.

Той предвижда мерки за повишаване на конкурентоспособността, уеднаквяване на данъчната основа при корпоративното облагане, както и обвързване на заплатите с ръста на производителността. Възраженията срещу него бяха свързани основно с това, че България като по-бедна страна има интерес да запази данъчните си предимства за инвеститорите и да търси по-бързо догонване на доходите.

Общите активи на европейския стабилизационен фонд  бяха утвърдени в размер на 700 млрд. евро. При това непосредственият кредитен капитал ще достигне 500 млрд. евро и ще има най-високия инвестиционен статус ААА

По изчисления на министерството на финансите вноската на България в този фонд би била 300 млн. евро за 12-годишен преходен период след присъединяването на страната към еврозоната и тя би трябвало да бъде направена на пет равни вноски.

Използвани са материали на агенция Фокус и БНР

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg