Вноската на БНБ изкара на плюс бюджета за април

1616
Вноската на БНБ изкара на плюс бюджета за април

„Според предварителните оперативни данни и оценки за изпълнението на Консолидираната фискална програма приходите през април превишават разходите с около 213 млн. лева на месечна база", се похвалиха днес от Министерството на финансите.

„Този резултат потвърди предварителните прогнози за стабилизиране на фискалната позиция през април и постигане на положително бюджетно салдо на консолидирано ниво", допълват още от МФ.

Само преди по-малко от седмица обаче (29 април), Българската народна банка преведе на Министерството на финансите сумата 354.7 млн. лв., представляваща 75% от превишението на приходите над разходите (съгласно Закона за БНБ) за 2009 г.

Проста сметка показва, че без този превод бюджетът би бил на минус 142 млн. лв. през април.

На 30 април бе и крайният срок за деклариране на доходите на физически лица, както и изплащане на дължимия от тях данък.

„Нашите очаквания месец април да е преломен и показателен за икономиката се оправдават. Надяваме се най-трудните месеци от кризата вече да са зад гърба ни. Процедурата за разплащания на фирмите през Българската банка за развитие вече е в ход и това ще даде допълнителен ресурс и тласък за укрепване на икономиката", коментира данните за бюджета днес финансовият министър Симеон Дянков.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Галя Гълъбинова
# 0
15:05 | 4 May 2010
Уважаеми Павлин Петков, вноската в бюджета от страна на БНБ и физическите лица не е случаен и непредвиден акт и традиционно се залага в априлските приходи! В този смисъл смятам заглавието за подвеждащо, особено за хората, които нямат поглед върху финансите!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg