Водещи американски фирми заявиха инвестиционен интерес към страната ни

395
Водещи американски фирми заявиха инвестиционен интерес към страната ни

Две американски компании - ITT Corporation и  Lockheеd Martin са заявили интерес за участие в програмите за модернизация на българската армия и съпътстващите ги офсетни споразумения, съобщава сайтът на Министерството на икономиката и енергетиката.

В първия си ден от работното посещение в САЩ, министър Румен Овчаров се срещна с представители на няколко водещи компании. От ITT обявиха, че имат интерес за инвестиции освен в отбранителната промишленост и в технологии за водопречиствателни станции, и използване на отпадни води. Компанията обмисля възможността за изграждането на предприятие за радио-телекомуникационно оборудване. Същата е изразила готовност и за изграждане в България на регионален научно - изследователски и развоен център, и е подчертала желанието си за дългосрочно партньорство както с българското правителство, така и с частни компании. 

 

На срещата с представители на Lockheеd Martin министър Овчаров представи механизмите за стимулиране на икономиката чрез офсетните програми и получи уверенията на компанията, че страната ни е считана за стратегически партньор.

 

Министър Румен Овчаров се срещна и с представители на водещи енергийни компании.

 

От Westinghouse изразиха задоволство от сътрудничеството с АЕЦ Козлодуй по програмата за модернизация на блокове 5 и 6 на централата.  Компанията ще търси и за в бъдеще възможности за работа в страната.

 

В разговорите с АЕS бе обсъдена работата по проекта в ТЕЦ „Марица Изток 1". AES отново декларира готовност  проектът да бъде разширен и да бъде построен още един блок в комплекса. Главният изпълнителен директор на компанията Пол Ханрахан запозна министър Овчаров с работата на AES по използване на биодизел и намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

 

Министър Румен Овчаров проведе срещa и с посланик Шон Донъли, заместник-търговски представител на САЩ и представи изготвения от МИЕ доклад за предприетите мерки от българското правителството през 2006 г.  за извеждане на страната от "Watch List Special 301". Американската страна оцени положително усилията на българското правителство в борбата срещу нарушителите на интелектуалната собственост.

 

На 1 март 2007 г. в хотел Уилард Интерконтинентал,  Вашингтон се проведе бизнес форум, на който министър Румен Овчаров направи презентация на възможностите за бизнес и инвестиции в България.

 

Финансиране на големи енергийни и инфраструктурни проекти беше темата на разговора с Линда Конлин, първи заместник-президент на Ексимбанк.  Тя  подчерта, че България остава приоритетен регион за финансиране на проекти от Ексимбанк. От страна на банката бе направено предложение за организиране и провеждане на регионална конференция в България за възобновяеми енергийни източници.

 

През втория ден от посещението на министър Овчаров бе проведена среща с представители на Global Environment Fund - инвестиционен фонд с интереси в Централна и Източна Европа. Представителите на фонда подчертаха, че България е включена в техните дългосрочни планове за инвестиции във възобновяеми енергийни източници, както и в пречиствателни инсталации на отпадъчна вода.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg