Военни хеликоптери ще следят трафика по магистралите у нас

346
Военни хеликоптери ще следят трафика по магистралите у нас

Министрите на отбраната Николай Цонев и на вътрешните работи Михаил Миков подписаха днес Споразумение за решаване на задачи от обществена значимост, съобщиха от правителствената информационна служба. Неговата цел е двете ведомства да обединят усилията и ресурсите си за контрол на пътния трафик, превенция на тежките автопроизшествия и намаляване на жертвите по пътищата.

Споразумението предвижда два военни вертолета БЕЛ-206, снабдени със стандартно оборудване, летателен екипаж от МО, лекар-реаниматор от ВМА и представител на МВР, да изпълняват въздушен контрол над основните републикански пътища. По този начин ще се гарантира опазването на обществения ред, превенция срещу закононарушенията и престъпленията по пътищата, както и своевременно оповестяване на пътната полиция, спешната медицинска помощ, а при необходимост – и на „Гражданска защита”, за тежки пътнотранспортни произшествия през периода на летния сезон, когато се отчита значително повишение на трафика на моторни превозни средства.

Михаил Миков заяви, че подписването на споразумението показва как трябва да се действа в случаите, когато ресурсът на отделните ведомства е ограничен. С обединяването на възможностите ще се постигне по-голям ефект, а и се дава политически знак как да работят всички институции в България, добави той.

Това е нов модел на държавническо управление, при който проблемите се решават в работен порядък, подкрепи колегата си военният министър Николай Цонев. Той призова всички да направят каквото е по силите им, за да спре войната по пътищата. “Дори един човешки живот да спасим в следващите три месеца, значи си е струвало”, каза министър Цонев.

Михаил Миков изрази надежда, че въздушният контрол над основните пътни артерии в летния сезон ще накара шофьорите да намалят скоростта и да спазват правилата за движение.

Според споразумението МВР осигурява горивото, комуникационната техника и апаратурата за наблюдение. МО предоставя хеликоптерите и летателния екип. Лекарите-реаниматори и медицинската техника ще са от ВМА. Вертолетите нямат възможност да бъдат оборудвани с носилка и да превозват ранените от мястото на произшествието до първата близка болница, но според професионалната статистика, оказването на медицинска помощ през първите 15 минути след катастрофата са най-важните за спасяването на пострадалия.

Военните хеликоптери БЕЛ-206 ще излитат от летище Крумово край Пловдив и ще носят надпис POLICE.

Снимка: Правителствена информационна служба

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...