"Ворксла" спира доставката на суровини за "Кремиковци"?

373

"Страхувам се да не станем заложници на меркантилни интереси, защото положението на "Кремиковци" е бедствено и тези, които имат интерес от ликвидация на предприятието, са Прамод Митал и неговите представители". Това заяви директорът на "Ворксла Стийл България" Виктор Деменюк по повод обявеното извънредно положение в металургичния комбинат.

Деменюк изрази разочарованието на "Ворксла" от отлагането на решението за обявяване на "Кремиковци" в несъстоятелност и заяви, че при това положение компанията му най-вероятно ще спре доставката на суровини. Досега "Ворксла" е инвестирала в комбината 20 млн. евро. Само за следващите 24 часа заводът разполага с въглища, въпреки че на пристанищата чакат още 6 хиляди тона.

"Очаквахме вчера съдът да обяви несъстоятелност, ние да тръгнем с по-голяма натовареност на мощностите и да започнем да спасяваме комбината, още повече, че имаме отговорности с държавните монополи за дълговете на предприятието към тях. Не ми е ясно защо съдът отложи решението си и как се появиха някакви играчи. Как фирми, като "Пещо ремонт", на които "Кремиковци" дължи 30 хил. лв., могат да диктуват нещата", посочи директорът на "Ворксла Стийл".

Той бе категоричен, че има мениджъри в комбината, които са против влизането на "Ворксла" и вчерашното съдебно решение е един от начините да прикрият неправомерните си действия досега. Вчера "Ворксла" е поискала среща с настоящото ръководство на "Кремиковци", но никакъв отговор не е получен от директорите на предприятието.

"Когато ние влезем в комбината, ще покажем как разрухата там е предизвикана, от една страна, от Прамод Митал, а от друга страна - от некадърни мениджъри", изтъкна Виктор Деменюк. Той припомни, че "Ворксла" е направила повече, отколкото нормалната бизнес логика предполага в случая с "Кремиковци" и подчерта: "Ако нас не ни искат, то това се обявява цивилизовано. Не е нормално по този начин да става! Всичко е въпрос на часове".

Вчера Софийски градски съд отложи в 14-дневен срок решението за обявяване на "Кремиковци" в несъстоятелност. Тази процедура се очаква като възможност да се промени собствеността на комбината и да се възстанови нормалната му работа. По-рано днес настоящото ръководство на "Кремиковци" обяви извънредно положение заради невъзможността да продължи работата с намалените доставки на газ.

От „Булгаргаз“ заявиха, че все още подават договорените минимални количества газ, които са достатъчни за поддържане на технологичния цикъл на „Кремиковци“. От газовата компания обаче са изпратили предупреждение, че ако не бъдат изплатени задълженията, доставките ще бъдат преустановени, както предвижда договорът.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Още по темата:

Извънредно положение в "Кремиковци"

СГС ще се произнесе в 14-дневен срок за Кремиковци

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg