Ворскла Стийл платила на Булгаргаз 7.64 млн. лв. задължения на Кремиковци

400
Ворскла Стийл платила на Булгаргаз 7.64 млн. лв. задължения на Кремиковци

Компания "Ворскла Стийл България", част от Група "Финанси и Кредит" на украинския бизнесмен Константин Жеваго, е изплатила задълженията на металургичния комбинат за заплати за юни и юли в размер на 22 млн. лв. (около 11 млн. евро). Това съобщи
пресцентърът на компанията.

Погасяването на задълженията, свързани със социалните компенсации за храна на повече от 5000-те работници, възлизащи на 795 000 лева (около 395 000 евро), е извършено от собствените средства на компанията и не е предвидено в Договора за производство на ишлеме, подписан с "Кремиковци" АД, уточнява пресцентърът.

За периода от 26 август до 24 септември, с помощта на компания "Ворскла Стийл България", в металургичния комбинат са произведени приблизително 57.5 хиляди тона стомана и е достигнат планираният за септември обем от 70 000 тона стомана.

По програмата за екологични мероприятия компанията е започна ремонт на 1-ви конвертор, като за реконструкцията му са отделени повече от 5 млн. лв. (2.5 млн. евро).

Компанията своевременно погасява задълженията към държавните монополи, като за изминалия период е осигурена непрекъсната доставка на необходимите газ, електроенергия, суровини и материали, както и транспортно-логистичното обслужване на извозването на готовата продукция, посочва пресцентърът.

"Ворскла Стийл България" e платила на "Булгаргаз" 7.64 млн. лв. (3.82 млн. евро).
Компанията е предприела мерки за възстановяване на договора с НЕК, съгласно който е платила 2.1 млн. лв. (1.05 млн. евро) на НЕК. По договора за превози с БДЖ компанията е изплатила на държавните железници 4 млн. лв.(2 млн. евро), както и задълженията към пристанищата в Бургас и Лом, възлизащи на около 1 млн. лв.(0.5 млн. евро).

"Ворскла Стийл България" е извършила доставка на повече от 150 000 тона железорудни суровини и коксуващи се въглища в "Кремиковци". Извозената от комбината стомана за периода е повече от 70 000 тона, а останалата продукция - около 10 000 тона чугун, се намира в складовете на комбината, готова за пласмент и реализация.

Изпълнението на разработената от компанията програма за съживяване на комбината в съответствие с подписания на 11 юли договор за производство на ишлеме, е довела до предотвратяване опасността от спиране на комбината, посочва пресцентърът. Това дава възможност да се запази металургическото производство в "Кремиковци" до момента, когато съдът определи процедура на антикризисни мерки и удовлетворяване на кредиторите на комбината.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...