Вписват 3000 строители в Централния професионален регистър на строителя до април 2008 г.

630
Вписват 3000 строители в Централния професионален регистър на строителя до април 2008 г.

До 3000 строители от страната се очаква да бъдат вписани в Централния професионален регистър на строителя до април 2008 г., съобщи пресцентърът на Камарата на строителите в България. Регистърът започва работа от днес, а публичният достъп до него ще е от 2 януари 2008 г.

Регистърът е публичен, с изключение на информацията, представляваща лични данни, и ще предоставя информация за вписаните строители с адресни данни, видовете строежи и категориите, за които са вписани.

По-рано днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов връчи удостоверенията за регистрация на управителите на седем фирмите, които първи са
подали заявление в регистъра. Това са "ГБС - София" АД, София, "Балкански -2000", София, "Опал - 94" АД, Враца, "Команс - 2000" АД, София, "Строймонтаж" ЕООД, Пазарджик, "Хит - А" АД, Несебър и БИАД - С ООД, София.

Съгласно закона за Камарата на строителите в България всички строители, български и чуждестранни, регистрирани като търговци по националното им законодателство и извършващи строителство на територията на България, подлежат на регистрация. Камарата има изградена регионална структура във всички областни градове на страната, където строителите, подлежащи на регистрация ще подават заявленията за вписване в регистъра.

Вписването ще става с решение на 15-членна постоянна комисия, избрана от Общото събрание на Камарата. В състава на комисията влизат представители на строители, ръководители на катедри от Университета по архитектура, строителство и геодезия, представители на обществени организации, както и всички експерти в различни области на строително - инвестиционния процес.

Вписването на строителите ще става на основание на подадено заявление и необходимите документи, посочени в закона за Камарата на строителите. Заявлението за вписване се попълва в интернет и заедно с приложените документи се подава в съответното областно представителство, по седалище на строителя. След преглед заявленията постъпват в централното звено в София и се внасят се за разглеждане и решение на комисията.

На всеки вписан в регистъра строител ще се издава удостоверение за вписване, което ще се представя на възложителите, строителния надзор и органите на ДНСК. Актуализацията на данните в регистъра, отнасящи се до наетия персонал, притежаваната механизация, завършените строежи и годишния финансов отчет, ще се извършва един път в годината, за което ще се издава талон, потвърждаващ обстоятелствата, за които е вписан конкретният строител

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg