Връчиха годишните награди на Българския фармацевтичен съюз

792
Връчиха годишните награди на Българския фармацевтичен съюз

Връчиха годишните награди на Българския фармацевтичен съюз (БФС), като за „Производител на годината” бе избрана френската компания „Лаборатоар Сервие”. След три поредни приза от предишния съюз на фармацевтите тази година „Стинг” АД бе отличена за „Дистрибутор на годината” и от БФС.

Наградите за „Фармацевт на годината” и „Колегия на годината” отидоха в Хасково – отличени бяха маг. фарм. Янка Петева от Хасково и Регионална фармацевтична колегия в града. Техните номинации бяха излъчени от Управителния съвет на БФС след обобщаване на проведените анкети сред аптеките в цялата страна.

Комисия от водещи лекари и специалисти по фармация определи отличените лекарствени продукти. За „Лекарство по лекарско предписание” бяха наградени два продукта – животоспасяващото лекарство „Glivek” на Новартис фарма и Nexium на „Астра Зенека”. За „Лекарство без лекарско предписание” също бяха присъдени две награди – за Escapelle на „Гедеон Рихтер” и Cetebe на „Глаксо Смит Клайн”.

За „Хранителна добавка на годината” беше отличена I Caps R на „Алкон”.

За най-професионално и обективно отразяване на проблемите на фармацевтичния сектор наградата „Медия на годината” беше присъдена на Българската национална телевизия. Журналист на годината стана Цвета Младенова.

Българският фармацевтичен съюз отличи за цялостен принос във фармацията маг. фарм. Леополд Шмудермайер, който в момента е вицепрезидент на Австрийската фармацевтична камара. През последната година, докато беше президент на Фармацевтичната група на ЕС, маг. фарм. Шмудермайер категорично подкрепяше позициите на българските фармацевти по ключови за здравеопазването въпроси. Няколко пъти той изпрати официални писма до българските институции, с които ги предупреждаваше за негативните последствия от водената в сектора политика.

В края на 2007 г. маг. фарм. Шмудермайер подкрепи становището на БФС, че изработената от МЗ наредба за надценките при търговия с лекарства няма да доведе до намаляване на цените. Тази теза след това беше потвърдена от практиката. Той категорично подкрепя и запазването на етичния модел на собственост „един фармацевт – една аптека”.

Отличието на маг. фарм. Шмудермайер е част от Годишните награди на Българския фармацевтичен съюз, които бяха връчени по време на „Български фармацевтични дни 2008”. За цялостен принос със златна значка бяха отличени и маг. фарм. Асена Стоименова и маг. фарм. Огнян Медаров.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg