Връчиха на Пирински проектозакона за ратифициране на Договора от Лисабон

351
Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова връчи на председателя на Народното събрание Георги Пирински проекта на Закон за ратифициране на Договора от Лисабон за изменение на Договора за Европейския съюз и на Договора за създаване на Европейската общност.

Председателят на парламента изрази увереност, че трите комисии, на които вече е разпределен проектозаконът - по европейски въпроси, по правни въпроси и по външна политика, ще организират анализ и сериозни дискусии на предложения договор с участието на структурите на гражданското общество и на специалисти и в пленарната зала ще се състои отговорно обсъждане. Той отбеляза, че този договор попада в режима на текста от Конституцията, който предвижда необходимостта от приемане на законопроекта с мнозинство две трети от всички народни представители, съобщиха от парламента.

За първи път в договор на ЕС националните парламенти, включително и българският, получават формално записана своя специална роля, свързана и с преценката за това дали един проектоакт, който се предлага например от комисията, трябва да бъде приет на равнище на Съюза или пък този въпрос най-добре може да се решава на равнище на отделната държава, на национално равнище – т. нар. принцип на субсидиарността, отбеляза Георги Пирински. Освен това националните парламенти получават право да бъдат подробно и предварително информирани за всички проекти на директиви, на регламенти, които се подготвят и предлагат от съответната инстанция на ЕС, добави той. Според него това е отговорност, с която парламентът приема не да бъде просто получател на тази информация, а активно да я анализира, да откроява в този поток от актове кои са важните за България и да взаимодейства заедно с правителството позициите на страната добре да защитават националните интереси в съчетание с общностния интерес.

Министър Гергана Грънчарова изтъкна, че договорът разширява значително правомощията на Народното събрание в сферата на европейската интеграция, давайки възможност за пълноценно участие в европейския процес на вземане на решение, включително и възможност да затруднява и блокира този процес, когато прецени, че принципът на субсидиарност не е приложен.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg